Fackliga inspektörer får överfallslarm

Transportarbetareförbundets fyra inspektörer i landet ska få överfallslarm i sina bostäder. Transport har fått indikationer på att det finns utländska företag som vill hämnas på inspektörerna för deras fackliga insatser.

För drygt tre veckor sen var inspektören Peter Lövkvist i Uddevalla där ett ryskt lastfartyg var satt i blockad eftersom rederiet inte hade betalat ut löner till besättningen på tre månader.

Blockaden ledde till att det ryska rederiet tvingades betala sammanlagt 600 000 kronor till besättningen.

Besättningen rånad
Men när fartyget kom till Ryssland, rånades och misshandlades besättningen. Misstankar finns att rederiet eller ett bemanningsföretag ligger bakom.

Transportarbetareförbundet befarar nu hämndaktioner. Förbundets fyra inspektörer får därför överfallslarm i sina hem.

Känner sig hotad
En av inspektörerna som känner sig hotad är Peter Lövkvist i Gävle.

– Tidigare har jag aldrig funderat i de här banorna. När det blir så här blir man ju lite orolig. Vi har haft  incidenter tidigare, bland annat i Danmark, där en av våra inspektörer blev hotad och misshandlad, säger Peter Lövkvist.

– Man kan ju inte vika sig för sådan här verksamhet. Men det är klart, man har ju barn och familj, och det är de jag tänker på, säger Peter Lövkvist. 

Hesam Akbari, SR Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".