Utredning ska granska tvångsgifte

Om något år kan det bli straffbart att tvinga någon att gifta sig. En utredning ska se över frågan, säger justitieministern. Idag är det tillåtet med arrangerade äktenskap, vilket gör att unga kan tvingas att gifta sig.

Astrid Schlytter som är docent i rättssociologi vid Stockholms universitet, säger att barnen har svårt hävda sin rätt gentemot släkten.

– Flickor och pojkar blir förlovade per telefon, blir lurade. De vet inte att ett arrangemang är ordnat, de blir lurade till föräldrarnas hemland där de blir bortgifta. Och när de är i den situationen vad ska de då göra? Det enda de kan göra är att spela med för att få komma tillbaka till Sverige igen, säger hon

Två års maxstraff i Norge
I Norge ska snart Högsta domstolen pröva det första målet där föräldrar gift bort barn mot deras vilja. Där är maxstraffet för tvångsgifte tre år.

Astrid Schlytter anser att föräldrar går över gränsen när de lovar bort sitt barn eller struntar i om dottern eller sonen vill gifta sig eller inte med den som de utsett.

I Sverige är tvångsäkenskap visserligen inte giltiga, och det är förbjudet med olaga hot och olaga tvång. Men i och med att arrangerade äktenskap är tillåtna så är gränsen svår att hitta för vad som är tvång.

Utredare tillsatt
Justitieminister Thomas Bodström har tillsatt en utredare som ska se över om tvångsgifte kan bli ett särskilt brott.

– Idag finns det alltså vissa möjligheter, men det är egentligen brott som är tänkta för andra situationer. Får man ett särskilt brott för de här situationerna blir det alltså kriminellt att agera på det här sättet. Det är ju ändå så att även om föräldrarna tror sig veta barnens bästa är det ändå ett övergrepp att inte själv få välja vem man vill gifta sig med, säger Thomas Bodström.

Ett förslag ska vara färdigt under nästa år.

Straffbara tvångsgiften diskuterades
Att göra tvångsgifte straffbart var en av de frågor som diskuterades på fredagen på ett seminarium i samband med fyraårsdagen av att Fadime Sahindal mördades av sin far.

De politiker som deltog från riksdagspartierna sa sig vara positiva till att kriminalisera tvångsgifte.

Men Hillevi Engström, moderat och även ledamot i Utlänningsnämnden, tycker att det dröjer för länge.

– Det ska nu utredas och det kommer att ta ett, två år och sedan ska det skrivas. Vi kan se framför oss att någongång under nästa mandatperiod blir det klart. Jag tror att man måste kunna skynda på vissa frågor som är angelägna.

Stöter du i Utlänningsnämnden på tvångsgifte?

– Nej, inte så synligt. Däremot har vi ibland att besluta om anknytningarna och det förekommer att man gifter sig utomlands via ett ombud. Flickan är kvar i Sverige och familjen skickar ett ombud till ett annat land och de äktenskapen godkänner vi i Sverige och det tycker jag är felaktigt.

Brukar du reservera dig mot de besluten?

– Vi har haft något enstaka fall och såvitt jag kommer ihåg när det gäller det fallet var jag med och fattade beslut, säger Hillevi Engström.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".