Billigare med rätt lån.

Rätt sorts ränta kan spara tusenlappar

Många år med historiskt låga bolåneräntor har gjort att antalet låntagare som valt rörliga räntor har ökat. På sex år har andelen bolånetagare med rörlig ränta stigit till nästan 40 procent. Samtidigt visar SBAB:s statistik att allt fler låntagare nu väljer att binda sina lån.

– Jag tror att det här med att binda eller inte binda, det är något som sysselsätter ganska många låntagare, på gott och ont, säger Barbro Wickman-Parak, chefsekonom på SBAB.

Enligt Bankföreningen har en betydligt större andel av svenskarna rörlig ränta på sina lån nu jämfört med för sex år sedan.

Pengar att tjäna
På sex år har andelen ökat med 12 procentenheter, från 27 till 39 procent. Och den som valt rörlig ränta de senaste åren har tjänat tusentals kronor på det.

Samtidigt visar siffror från SBAB att andelen bolån med långa bindningstider, det vill säga fem till tio år, ökade under december månad.

Men den som väljer att binda sina lån kan inte förvänta sig att tjäna några stora pengar tror Barbro Wickman-Parak

– Nej, jag tror att man kan vara hyfsat lugn även om man har rörliga lån. Men är man osäker eller känner sig riskobenägen, då kan man ju binda, för att rädda nattsömnen. Men då ska man inte heller tro att när man räknar ihop hur det gick efter fem år att man kan tillgodoräkna sig någon stor vinst, säger hon.

Så påverkas hushållen
Bolåneräntorna har i ett historiskt perspektiv varit mycket låga. Därför har Ekot bett Ikanobanken räkna på hur hushållens ekonomi påverkats av om lånen haft bundna eller rörliga räntor.

Den som har valt att ha rörlig ränta har under en tvåårsperiod tjänat drygt 600 kronor per månad på ett miljonlån jämfört med den som har bundit sina lån.

Och om räntan höjs med en procentenhet under året kommer samma miljonlån kosta ett hushåll drygt 580 kronor mer per månad efter skatt.

– Vi kan se en procentenhet nu, och så kanske ytterligare en. Så att visst, det är inte negligerbart för hushållen, säger Barbro Wickman-Parak.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".