Mycket av den torsk som säljs i affärer kan vara illegalt fiskad.

Mp:s krav påstås ha lett till svartfiske

Miljöpartiets krav på ett torskfiskestopp i Östersjön hösten 2002 har lett till att det funnits en efterfrågan på olagligt fångad fisk i Barents hav. Det anser Sveriges Fiskares riksförbund, SFR, sen det blev känt att svartfångad fisk från Barents hav också finns i svenska frysdiskar.

Enligt Henrik Svenberg, ordförande för SFR, har miljöpartiet därigenom uppmuntrat branschen att köpa olagligt fångad fisk eftersom efterfrågan på fisk från svenska yrkesfiskare minskat sen 2002.

– Det är miljöpartiet som har luddat till debatten och på så sätt lurat konsumenten att köpa någonting som kommer från ett helt oförsvarligt håll. Debatten har varit ogrundad och skapad med politiska syften, och det visar sig nu. Den svenskfångade torsken har fått en stämpel som utrotningshotad, säger Henrik Svanberg.

Wetterstrand avfärdar kritiken
Han är mycket skarp i sin kritik mot den politik som miljöpartiet förde efter valet 2002 med krav på ett ensidigt svensk torskfiskestopp, som dock EU-kommissionen sa nej till.

Debatten ledde enligt yrkesfiskarna till att svenska konsumenter än idag drar sig för att köpa svenskfångad fisk, och då särskilt torsk, med tanke på de minskade bestånden.

Men miljöpartiets språkrör avfärdar snabbt kritiken mot partiet från yrkesfiskarna.

– Jag tar inget intryck av den kritiken, den är fullständigt obefogad. Vi har aldrig uppmanat någon att välja torsk från bestånd där det svartfiskas. Vi har sagt att man inte ska fiska mer än bestånden kräver. Vi har hela tiden drivit att man ska skärpa kontrollen av världens fiskbestånd där vi har något inflytande från svensk sida

Välkomnar debatten
Henrik Svenberg från yrkesfiskarna säger att han välkomnar debatten om olagligt fångad fisk från Barents hav. Därför att då kanske hans medlemmar, som han säger, slipper att exportera till exempel torsk till Belgien och Frankrike, när efterfrågan är så dålig här i Sverige.

För exporten av just torsk har enligt Statiska centralbyrån ökat från 170 miljoner kronor 2002 till 253 miljoner 2004.

– Jag hoppas att vi får se en bättre marknad för vår svenskproducerade fisk och ett ökat förtroende. Vi kan visa det, vi kan bjuda med konsumenter och livsmedelskedjor på våra fartyg och visa hur vi bedriver vårt fiske, säger Henrik Svenberg, ordförande för Sveriges fiskares riksförbund.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".