Konservativa väntas vinna valet i Kanada

För första gången på tolv år ser det ut att bli regeringsskifte i Kanada. Efter att en korruptionsskandal fällde den liberala regeringen väntas det konservativa partiet vinna valet på måndag.

Valet ses av många som ett val för eller emot det liberala partiets maktmissbruk.

James Bank är inte den typiske konservative väljaren i Kanada. Han är ung, han kallar sig vänster och han brukar rösta på liberalerna. Men nu säger han att han har fått nog.

Han har inte bestämt sig än, men han tror att han ska rösta på de konservativa på måndag. De har i alla fall lovat att göra slut på korruption och införa en mer ansvarstagande politik.

Tappat greppet om väljarna
Med två dagar kvar till parlamentsvalet tyder det mesta på att det blir regeringsskifte. Det liberala partiet som har dominerat det politiska livet i Kanada de senaste hundra åren har tappat greppet om väljarna. En korruptionshärva inom liberalerna, där skattepengar på ett olagligt sätt överfördes till partiet, har lett till ett utbrett missnöje.

Christofer Manfredi är professor i statsvetenskap på McGill-universitetet i Montreal och han säger att väljarna nu är beredda att skicka ut liberalerna i den politiska kylan tills de har rensat upp i sitt parti och i sin politik.

Det konservativa partiets ledare, Stephen Harper, har tidigare ansetts vara alltför okarismatisk för att kunna vinna ett val. Han är USA-vänlig, och konservativ i både ekonomiska och sociala frågor. Harper vill skära i vissa av de sociala förmånsprogrammen. Han tänker också arbeta för att få bort lagen om homoäktenskap som infördes förra året.

Leder med tio procent
I de senaste mätningarna leder hans parti med runt tio procentenheter över liberalerna. Men det är inte alls säkert att man kommer att kunna bilda en majoritetsregering.

Med en minoritetsregering står Kanada inför samma problem som man haft de senaste två åren - en regeringen som måste söka stöd i varje enskild fråga.

Professor Christofer Manfredi tror därför att Kanada kommer se ännu ett nyval inom den närmsta framtiden.

– Om det blir en minoritetsregering tror jag att det håller ungefär 24 månader, sen får vi nyval, säger han.

Sara Stenholm, Montreal
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".