Uruguay och Argentina i miljökonflikt

Byggandet av två pappersbruk i Uruguay har allvarligt försämrat det normalt goda grannförhållandet med Argentina och skapat en spricka i det latinamerikanska vänsterblock dit både Uruguay och Argentina räknas. I förlängningen finns till och med risk för att tullunionen Mercosur kan komma att spricka.

Sällan har argentinarna visat en sådan omtanke om miljön som de senaste veckorna. Protesterna mot bygget av två pappersbruk i Fray Bentons på den uruguayanska sidan av gränsfloden Rio Uruguay, mitt emot Entre Rios i Argentina, har kommit till uttryck både bland basaktivister och på regeringsnivå.

Bron över floden har upprepade gånger blockerats av protesterande argentinare. Häromdagen tog sig en grupp Greenpeace-aktivister in på ett av byggena och blockerade all verksamhet under flera timmar.

Provinsregeringen i Entre Rios har startat en rättslig process mot Uruguays regering. De argentinska kritikerna menar att Uruguayfloden, och därmed också Argentina, allvarligt hotas av utsläppen från pappersbruken.

Rätt att bestämma
Uruguays president, socialisten Tabaré Vazquez, har irriterat förklarat att han inte tänker låta sig kuvas och att Uruguay har all rätt att bestämma över sitt eget territorium.

I den uppfattningen har han stöd av alla partier i landet. Uruguay hävdar dessutom att den argentinska kritiken är grundlös.

Världsbanken har gjort en positiv miljökonsekvensbedömning och Uruguay berömmer sig av att ha en av världens mest krävande lagstiftningar på miljöområdet.

De två utländska företag som bygger pappersbruken, bland annat det finska Botnia, hävdar att de använder sig av de mest miljövänliga teknologier som finns.

Smärre miljöproblem
Argentinas president Nestor Kirchner har försökt tona ner konflikten genom att säga att det bara handlar om ett smärre miljöproblem.

Men i Uruguay upplevs den argentinska reaktionen som ett aggressivt intrång. Flera regeringsmedlemmar har antytt att drivkrafterna bakom de argentinska protesterna inte enbart har med omtanke med miljön att göra.

De två pappersbruken betyder mycket inom ramarna för Uruguays ekonomi. De bidrar till att stärka landets relativa vikt inom Mercosur, som ju annars domineras helt av Argentina och Brasilien.

Dessutom har Uruguay länge klagat på att landet inte vinner särskilt mycket på sitt medlemskap i Mercosur.

Frihandelsavtal med USA
Nyligen sa Uruguays ekonomiminister att man inlett förhandlingar om ett frihandelsavtal med USA, något som skulle ge bättre utdelning än att fortsätta inom Mercosur.

Det är ett närmast chockartat besked, eftersom den typen av bilaterala förhandlingar går emot Mercosurs stadgar.

Men oavsett hur det blir med den saken illustrerar konflikten både bräckligheten inom det som beskrivits som en framväxande bred vänsterallians på kontinenten och Mercosurs svårighet att fungera som motor i skapandet av en bred latinamerikansk frihandelszon.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".