Väntas få 52 procent av rösterna.

Högerman favorittippad i portugisiskt val

På söndag är det presidentval i Portugal. Portugiserna har sex kandidater att välja mellan som alla in i det sista drev kampanj. Den tippade favoriten är Portugals förre premiärminister Aníbal Cavaco Silva.

Kväll efter kväll i två veckor har de sex presidentkandidaterna visat upp sig i reklaminslag på tv. Det är det mest effektiva sättet att vinna väljare eftersom Portugal ännu är ett land med många icke läskunniga och lågt utbildade.

Den tippade favoriten heter Aníbal Cavaco Silva. Han är den ende presidentkandidaten från högern, en ekonom från fattiga förhållanden med erfarenhet som premiärminister.

Hans två starkaste motståndare är dels socialistpartiets officielle kandidat, Mário Soares, tidigare president, 81 år. En fullblodspolitiker i samma generation som Olof Palme och Willy Brandt. Dels Manuel Alegre, en poet och utbrytare ur socialistpartiet.

Figurer från det förflutna
Högermannen Cavaco väntas segra med 52 procent av rösterna utan en andra omgång. Men det vore synd tycker egenföretagaren Miguel Cruz de Oliveira.

– Både Cavaco och Soares är figurer från det förflutna. Det skulle betyda att man drar klockan tillbaka och det är det egentligen ingen som vill, säger han.

Sedan fem år tillbaka är Portugals ekonomi i kris. Siffrorna för tillväxt, investeringar och handel är usla. Miguel Cruz de Oliveira, som återvänt till Portugal efter många år utomlands, bland annat på tidigare PK-banken, säger att det är tufft.

– Det är lite som att resa i tiden. Portugal idag är som Sverige på 70-talet. Det är 30 års skillnad mellan Sverige och Portugal vad gäller den ekonomiska och sociala utvecklingen, säger han.

Angriper ekonomiska problem
Den socialistiske premiärministern Socrates, som tillträdde i mars, får ett högt betyg av många i Portugal för att han angriper de ekonomiska problemen. Att minska statens utgifter och höja effektiviteten, att skärpa rättsystemet och förenkla för företagandet är på programmet.

Presidenten i Portugal har begränsad makt, men bör gå ihop med premiärministern. Paradoxalt nog verkar många tro att högermannen Cavaco blir en bra kombination med den socialistiske premiärministern.

Alice Petrén, Lissabon
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".