Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler sjuka nekas ersättning

Föräkringskassan nekade sjukersättning i 19 000 fall förra året. Det visar en jämförelse mellan 2004 och 2005 som Göteborgsposten publicerde på lördagen. Antalet sjuka som nekats ersättning har ökat med 88 procent.

Trots att siffran verkar hög, får ändå de allra flesta sin sjukersättning, säger Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg.

– Man måste sätta siffrorna i relation till det stora antalet. I själva verket är det så att 99 procent fortfarande får sin sjukpenning. Vad det handlar om är att vi har en striktare tillämpning av sjukförsäkringsreglerna, säger han.

Jämför 2004 och 2005
Siffrorna visar en jämförelse mellan april och december 2004 och 2005. De visar både fall där sjukpenningen dragits in eller inte betalats ut alls. Curt Malmborg säger att det inte är en effekt av regeringens mål att halvera sjuktalen.

– Det är inte regeringens mål som styr detta utan vi har ett regelverk att tillämpa. Där har vi tydliga kriterier, sjukdom eller skada som i sin tur har lett till nedsatt arbetsförmåga. Sen har vi själva satt upp mål för vad vi ska nå när det gäller det så kallad ohälsotalet. Men det baseras på regelverket, säger Curt Malmborg.

Vad får den skärpta granskningen för effekt på längre sikt?

– Fortfarande får de flesta som begär det sjukpenning. För den lilla del som inte får det är det många gånger så att man inte gör människor en tjänst när man kommer in i sjukförsäkringen. Dessvärre är det många fastnar i sjukförsäkringen. Många gånger är det bättre att gå tillbaka till arbete, förutsatt man har arbetsförmåga, säger Curt Malmborg.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".