Ekologisk matskandal i Tyskland

I Tyskland har under de senaste veckorna en skandal med gift i ekologiskt uppfödda kycklingar och kalkoner skakat landet. Det förbjudna bekämpningsmedlet Nitrofen har hittats i ekologiskt odlat kycklingfoder. Giftet är cancerframkallande och kan ge fosterskador.
Ekologiskt odlat kycklingfoder har visat sig inehålla rester av det förbjudna bekämpningsmedlet Nitrofen. Rester av giftet hittades i en lagerhall i Mecklenburg Vorpommern norr om Berlin. Det dröjde länge innan det gick att spåra var giftet kom från. Eko-bönder uteslöt inte sabotage från konventionella uppfödare som känt sig förfördelade från början. Nitrofen kan ge fosterskador Nitrofen är ett cancerframkallande gift som även kan ge fosterskador. Det förbjöds av EU 1988 men var tillåtet i före detta DDR. Giftet kom ut i konsumentledet när man började lagra ekologiskt odlat hönsoder i en hall där det tidigare lagrats bekämpningmedel. Konsumentchock Det här innebär att konsumenter som är beredda att betala extra för att garanterat slippa spår av gift i maten, nu kan ha fått i sig rester av ett förbjudet och cancerframkallande gift. Det är inte bara en chock för konsumenterna utan också ett svårt politiskt bakslag för jordbruksminister Kunast. Nödslakt av kycklingar I Tyskland har man dragit in en mängd produkter och tusentals höns och kalkoner har nödslaktats. Skandalvindarna var på väg att mojna. Men EU:s besked är att man inte litar på att giftet bara kom från denna enda lagerlokal.Nu hotar man med importförbud av alla tyska ekoprodukter. Och det innebär ett svårt bakslag för regeringen Schröder som profilerat sig hårt på att göra jordbruket i Tyskland säkert efter förra årets BSE- skandal Ännu en jordbuksskandal Det här är också en oerhört pinsam historia för Künast. Hon tillträdde som minster i BSE- skandalens kölvatten. Det var i januari 2001 som den sittande socialdemokratiske jordbruksministern avgick. Då fick de gröna ministerposten och Renate Künast profilerade sig som den som skulle kunna komma tillrätta med skandalerna i jordbruket. Hon blev snabbt de ekologiska småböndernas beskyddare. Konsument och jordbruksminister Renate Künast har efter signalerna från Bryssel kallat till en extrasittning i jordbruksdepartementet. I Tyskland är den ekologiska medvetenheten stor och jordbruksministern Künast har ofta kritiserat storbönderna.
Gunnar Bolin, Berlin, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".