Även vänstern har ett antisemitiskt arv

Antisemitism förknippas oftast med nynazister och andra högerextrema grupper. Men antisemitism finns även inom vänstern. Den har djupa rötter men diskuteras sällan offentligt.

Helene Lööw, chef för Forum för levande historia intervjuades i Ekots lördagsintervju.

– Jag tror att ett av huvudskälen till att det är så svårt att tala om det antisemitiska arv som existerar inom vänstern är det faktum att vänstern historiskt sett varit de starkaste motståndarna till nationalsocialisterna, och sedan blivit bärare av antirasismen. Men det finns ingen motsättning i att vara antirasist och sedan också vara till exempel antisemit eller homofob, säger hon.

Enligt Helene Lööw bygger antisemitismen inom vänstern på föreställningen om judar som superkapitalister och utsugare av det arbetande folket. Dessa gamla stereotyper finns överallt i samhället och lever vidare i generationer.

Inom kort presenterar Forum för levande historia en stor undersökning som visar hur fördomarna överförs från gamla till unga.

– Ungdomar existerar inte i ett vakuum. De får sina föreställningar någonstans ifrån. De gamla föreställningarna om den judiska makten och inflytandet, hur ärvs de och blir något som många människor aldrig ens reflekterar över? Det är den egentliga knäckfrågan, säger Helene Lööw.

Margit Silberstein
margit.silberstein@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".