Londonvalen dog trots räddningsförsök

Försöken att rädda valen som förirrat sig upp i Themsen i centrala London lyckades inte. Näbbvalen dog ombord på den pråm som försökte för den tillbaka ut i havet.

Historien fick inte ett lyckligt slut. Valen dog på sin väg tillbaka mot havet. Rapporterna från veterinärerna ombord på pråmen blev alltmer pessimistiska framemot kvällen och det talades om en kamp mot klockan.

Men något beslut om huruvida det mest barmhärtiga var att avliva den behövde aldrig fattas. Valen drabbades av konvulsioner och andningssvårigheter och dog av sig själv.

Det var ett sorgligt besked för ett London som har talat om och ömmat för valen sedan den förirrade sig in i Themsen och kom simmande in i centrala stan, förbi parlamentet under fredagen.

När dykare och valexperter lyckades lägga den i en pontonvagga efter att den hade strandat i lågvatten och sedan få ombord den på pråmen hejade och applåderade de tusentals mänskor som hade samlats längs floden och hoppades på en lycklig utgång.

- En fantastisk insats har gjorts, det vara bara så sorgligt att det skulle sluta så här, sade räddningsdykaren Alan Knight på telefon från pråmen till BBC.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".