Polisen ska ägna mer tid åt vardagsbrott.

Polisen satsar på vardagsbrottslighet

Sedan den första januari ska polisen ägna sig mer åt att lösa så kallad vardagsbrottslighet. I Jönköpings län ska det här ske genom att poliserna delas in i olika team, där man själva får lägga upp en stor del av verksamheten.

Ingemar Ericsson är polischef i Eksjö där man precis har börjat jobba på det nya sättet.

– Vi har ju levt traditionellt med en händelsestyrd verksamhet. Nu blir det betydligt mer planerad verksamhet. Man vet på förhand vilken inriktning man ska ha på sin dag, säger Ingemar Ericsson.

Polisens arbete ska bli mer målmedvetet, mer styrt av de behov som finns för tillfället. Sker det till exempel en stöldvåg ska resurserna lägga på det för att snabbt få stopp på brotten. Det här ingår i Rikspolisstyrelsens kampanj mot så kallade mängdbrott.

Team ska lösa uppgifterna
I Jönköpings län hoppas man att det här underlättas om enskilda poliser får större inflytande över det egna arbetet. I Eksjös närpolisområde blir det två olika team med drygt 20 poliser med två teamledare vardera, som får sköta både schemaläggning och hur man löser de uppdrag som läggs ut, med hjälp av idéer inom gruppen eller kunskaper från annat håll.

Eftersom planeringen sker några veckor i taget, ska arbetstiden också lättare kunna styras av de behov som finns för tillfället. Ingemar Ericsson tror att både delaktigheten och flexibiliteten kommer att öka.

– Vi tror att vi snabbare kan bemöta de krav som finns från allmänheten. Vi får ofta samtal om exempelvis trafiksituationer där vi på grund av fasta scheman och liknande har haft svårt att bemöta det snabbt. Här kan vi lägga ut på något av teamen att titta på det ganska omgående, säger Ingemar Ericsson.

Men finns det inte en risk för att när ni ska ha planerad verksamhet att det ändå inte fungerar, eftersom det hela tiden händer saker: olyckor, stölder som kräver snabba insatser och som rycker sönder det här planerade arbetet?

– Det är vi medvetna om. Vi har inplanterat det tänkesättet att det händelsestyrda är avbrott i det planerade, och inte tvärtom. Bara att vi har den inriktningen är positivt.

Hårdare prioriteringar
Det nya arbetssättet innebär också hårdare prioriteringar. En del anmälningar kommer att få vänta för att inte det planerade arbetet ska splittras upp för mycket, medger Ingemar Ericsson.

– Vi ska ju försöka bemöta det som kommer så fort som möjligt. Men naturligtvis ska vi göra en riktig prioritering. Någon som upptäckt ett källarinbrott som inträffade för 14 dagar sedan - den typen av ärenden kommer man att få vänta på, säger Ingemar Ericsson.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".