Relationen till USA valfråga i Kanada

I det kanadensiska parlamentsvalet är en av de stora frågorna relationen till den mäktiga grannen USA. Den sittande liberala regeringen har haft frostiga relationer till Vita Huset. Men inte heller det konservativa partiet vill öppet prata om USA som en god vän.

Det kan nämligen göra att man förlorar väljare. Kanadensarna är ett mycket USA-skeptiskt folk.

– Amerikansk politik har större betydelse i Kanada än vad kanadensisk politik har. Det är inte bra, säger Brian Lander, Montrealbo i 40-årsåldern.

Nästan alla Kanadas 30 miljoner invånare bor längs med gränsen till den mäktiga grannen i söder. Inga andra länder i världen har ett så stort handelsutbyte med varandra som just USA och Kanada.

Alla har en åsikt
Men om intresset för Kanada bland folk i USA är i det närmaste obefintligt, så går det inte att möta en enda kanadensare som inte har en åsikt om USA. De allra flesta har en negativ sådan.

– Den gamle premiärministern Pierre Trudeau sa att det var som att dela säng med en elefant. Det är väl en rätt bra sammanfattning, tycker Brian Lander.

Den stora frågan som skapar gnissel mellan regeringarna i Ottawa och Washington är förstås Irakkriget, som Kanadas liberala regering inte stödjer.

En annan, nästan lika viktig fråga, är den om timmerexporten. Kanada anklagar USA för att ha otillåtna importtullar på kanadensiskt timmer.

Om det konservativa partiet vinner valet, vilket det ser ut att göra, så kommer stämningen mellan Vita Huset och regeringen i Kanada att bli betydligt bättre.

Står nära Bush
Stephen Harper, de konservativas ledare, står George Bush nära i både ekonomiska och sociala frågor. Men för nära får man inte komma, det vill inte väljarna.

Så när USA:s ambassadör i Kanada strax före jul gav sig in i valkampen och sa att han var trött på att USA utmålades som ”det onda landet”, ja, då tog även de konservativa avstånd och sa att det skulle ambassadören inte lägga sig i.

Nu under valkampanjernas sista dagar har amerikanska konservativa grupper uppmanats att inte säga något positivt om Kanadas konservativa parti. Det anses kunna förstöra deras utsikter att vinna valet.

Sara Stenholm, Montreal
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".