Fem dagars landssorg kommer att hållas.

Oro i Kosovo efter presidentens död

På lördagen avled Kosovos mest kände ledare Ibrahim Rugova. Någon självklar presidentkandidat och efterträdare finns inte i Kosovo. Omvärlden uppmanar till lugn i den oroliga provinsen.

Under söndagen inleds fem dagars officiell sorg i Kosovo och på torsdag kommer Ibrahim Rugova att begravas. Samma dag skulle de första direktförhandlingarna inledas i Wien mellan serber och kosovoalbaner om Kosovos framtid.

Dessa förhandlingar under ledning av FN-sändebudet Martti Ahtisaari skjuts nu upp till nästa månad. Kosovo är formellt en del av Serbien-Montenegro, men är sedan 1999 ett FN-protektorat.

Olycklig tidpunkt
Även om alla var medvetna om Rugovas lungcancer och visste att han själv inte kunde delta i förhandlingarna kommer ändå hans död vid en olycklig tidpunkt.

Det är ingen tillfällighet att världens viktigaste politiker i sina uttalanden om Rugovas död betonar vikten av lugn och sammanhållning.

Kosovo är ett oroligt område med många konflikter som inte alltid kan förhindras och stoppas av de 17 000 utländska soldaterna som finns där på en yta stor som Skånes och med två miljoner invånare.

Ingen självklar efterträdare
Kosovos parlament har nu tre månader på sig att välja en ny president och det blir en uppslitande process. Någon självklar efterträdare finns inte och till och med Rugovas eget parti Kosovos demokratiska förbund, LDK, är splittrat.

Inte bara Kosovos utan hela regionens framtid är i högsta grad osäker. I april sker en folkomröstning i Montenegro om landet ska lämna federationen med Serbien och bli en självständig stat.

I Serbien är politikerna smärtsamt medvetna om att inom en mycket snar framtid kan både Kosovo och Montenegro gå förlorade.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".