Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stödet till svårt sjuka fungerar dåligt

Sjukvården är dålig på att stödja patienter med livshotande sjukdomar och deras anhöriga, och för att komma till rätta med problemen bör vårdutbildningarna förändras. Det visar ny forskning från Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.
Medicine doktor Susan Strang, som har lett undersökningen, säger att patienter och anhöriga ofta blir lämnade ensamma med sina frågor. Behovet av stöd från just sjukhuspersonalen är stort eftersom de flesta dör på sjukhus och personalen måste då ha rätt kompetens för kunna ge stöd i svåra situationer, säger Susan Strang. Entydig bild I undersökningen ingår mer än 500 personer - läkare, sjuksköterskor, sjukhuspräster samt hjärntumörpatienter och deras anhöriga. Och bilden är entydig. Sjukvården klarar inte kraven Både patienter med en livshotande sjukdom och deras anhöriga har ett stort behov av stöd och av att få samtala om den dödsångest eller den existentiella kris som uppstår. Men det är ett behov, som sjukvårdspersonalen i dag inte klarar av att uppfylla. Sjukhusprästen ingen lösning för alla I bästa fall hänvisas patienter och anhöriga till sjukhuspräster, men för dem som inte är troende, är det ingen lösning. Susan Strang säger att undersökningen visar att man måste förändra sjuksköterskeutbildningen så att man får bättre kunskap i både grund- och vidareutbildningen om hur man stöttar människor i svåra kriser. Facket instämmer i kraven Vårdförbundet, som organiserar landets sjuksköterskor, tycker också att det ska ingå i sjuksköterskornas kompetens att genomföra krissamtal med patienter. Det säger Ingela Ekholm, som är ordförande för Vårdförbundet på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Thomas Reckman, Ekot i Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".