Riskkapitalister satsar på svensk film

Riskkapitalisternas intresse för att investera i svensk film ökar. Nu ska Investmentbanken Öhmans fondkommission erbjuda sina kunder att satsa pengar i en film med målsättningen att göra vinst på intäkterna. Det handlar om en thriller i finansmiljö som kommer att få premiär i höst.

Johan Rabeaus och danske Mads Mikkelsen är två av skådespelarna i filmen Exit, en thriller om en finansman som misstänks för mord på en kollega. Regissör är Peter Lindmark, som lockades av tanken att göra en film i finansmiljö.

– Jag tyckte miljöerna var roliga. Jag hade läst boken och tyckte att jag inte riktigt kände igen det sedan någonting man sett tidigare på film här i Sverige, säger Peter Lindmark.

Fler och fler finansiärer
De flesta svenska långfilmer görs till stor del med hjälp av pengar från Svenska filminstitutet, men ofta är också privata finansiärer inblandade. Tendensen är att antalet finansiärer för varje film ökar.

När filmbolaget bakom Exit inte fick stöd från Svenska filminstitutet återstod att gå med håven.

Filmen Exits budget är 15 miljoner. Öhmans fondkommission räknar med att finansiera 40- 50 procent av den summan via sina investerare, och att bli ägare till hälften.

– Förutom att vi tycker att det är intressant att vara med och finansiera en bra film med en, som vi tycker, fantastisk skådespelarlista, så tror vi att en investering i Exit kommer att ge våra investerare en mycket bra avkastning, säger Mats Carlsson som är aktiechef på Öhmans fondkommission.

Få går med vinst
De som investerar i filmen får del i framtida intäkter i form av försäljning av biobiljetter och dvd-filmer. Det hela bygger alltså på att filmen blir en publiksuccé. Men det är få svenska filmer som spelar in vad de kostar, enligt regissören Peter Lindmark.

– De flesta svenska filmerna gör inte det, men i den här genren brukar de göra det. Den hamnar ju i thrillerfacket, säger han.

Enligt Mats Carlsson på Öhmans fondkommission finns det ett stort och ökat intresse för riskkapitalister att satsa på underhållning.

– Det tror jag absolut att det finns. TV-produktion och underhållning i alla dess former, säger Mats Carlsson.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".