Situationen i Tunisien förvärras

De mänskliga rättigheterna i arabvärlden har undergrävts efter den 11 september och USAs krig mot terrorism. Det hävdar flera människorättorganisationer. Utvecklingen är tydlig bland annat i Tunisien, säger Moncef Marzouki, människorättsaktivist i exil.
– Regimen i Tunisien förtrycker numera sitt folk öppet, säger Moncef Marzouki. För några dagar sedan släpptes den första rapporten om de mänskliga rättigheterna som släppts inifrån landet på nästan tio år. Den bekräftar bilden av att situationen har förvärrats. I rapporten står att år 2001 kommer att kommas ihåg som året då aktivister förtrycktes. 1 000 politiska fångar Den som bläddrar i årsböckerna från Amnesty eller Reportrar utan gränser vet att rättslöshet, tortyr och trakasserier mot familjemedlemmar drabbar den som uttalar ens den mildaste kritik mot förhållandena i landet. Landet har ungefär 1 000 politiska fångar. Enligt Marzouki är det västerlandets, USA och Frankrikes fel att Tunisien fortfarande är en diktatur. Presidentutmanare Moncef Marzouki är läkare och författare och har arbetat för de mänskliga rättigheterna sedan 1980. Han var en av få som vågade utmana Ben Ali i presidentvalet 1994, men utan framgång. Ben Ali tog makten 1987 i en statskupp mot det självständiga Tunisiens grundare, Habib Bourguiba. Marzouki har betalat ett högt pris för sin kamp för de mänskliga rättigheterna. Han har suttit fängslad och förföljts dagligen. Moncef Marzouki lever numera i exil i Frankrike.
Nathalie Besèr, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".