200 präster avskedade i USA

USA har den omfattande pedofili-skandalen inom den katolska kyrkan lett till att över 200 präster i år förlorat sina arbeten. Det visar en sammanställning som tidningen Washington Post har gjort. Uppgifterna publiceras bara ett par dagar innan USA:s nästan 300 katolska biskopar samlas i Dallas.
Washington Post har sammanställt uppgifter från drygt hälften av USAs församlingar, övriga har vägrat svara, och bilden som målas upp är att problemet är betydligt större än vad som hittills varit känt. 200 präster avskedade Drygt 200 präster har alltså enbart i år förlorat sina arbeten efter anklagelser om pedofili. De flesta av dem har förflyttats till andra tjänster i avvaktan på kyrkans utredningar om beskyllningarna. Antalet präster ännu större Sedan början av 1960-talet ska enligt tidningen minst 850 präster ha anklagats för sexövergrepp mot minderåriga. Fler än 350 av dem har förlorat sina arbeten, redan innan de verkligt omfattande avslöjandena kom i år. Hjälporganisationer för pedofiloffer menar att antalet skyldiga kan vara dubbelt så stort. Ingen officiell statistik Den katolska kyrkan har ingen central statistik över vare sig antalet anklagade, avskedade eller hur mycket pengar den under årens lopp har fått betala i skadestånd till de drabbade. Men enligt jurister rör det sig om mångmiljardbelopp. Brist på öppenhet Kyrkan har också kritiserats för bristen på öppenhet och anklagats för att medvetet försöka dölja problemens omfattning. Uppmärksamheten kommer därför vara stor under kommande veckas biskopsmöte. Den interna debatten väntas bli hård - främst kring frågan hur skyldiga präster ska straffas. Vissa kräver dessutom också mer öppenhet, medan andra är tveksamma. Väl medvetna om att det kan leda till ytterligare dålig publicitet för en redan krisdrabbad och omskakad katolsk kyrka.
Anders Ask, New York, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".