Fängelsekrav för dödsmisshandel

På söndagen avslutades rättegången kring dödsmisshandeln av en 29-årig man på Kungsgatan i Stockholm i maj förra året. Åklagaren vill döma de tre åtalade männen för mord och till långa fängelsestraff.

Kammaråklagare Anne-Marie Bergström yrkar på att de tre män som åtalats för dödsmisshandeln på Kungsgatan ska fällas för mord alternativt grov misshandel och vållande till annans död.

Hon menar att de tre männen agerat i samförstånd.

– De har inte brytt sig det minsta om, men förstått, vad effekten kunde bli. Därför menar jag att de uppsåtligen har orsakat Marcus död, säger Anne-Marie Bergström.

Avled av skadorna
Det var den 5 maj förra året som 29-årige Marcus Gabrielsen misshandlades svårt på Kungsgatan i Stockholm. Efter ett par dagar avled han av sina skador.

Tre unga män greps misstänkta för misshandeln som börjat då Marcus Gabrielsen och hans kamrat sagt till de misstänkta som stått och urinerat i en port.

En av de åtalade männen dömdes till ett års fängelse för grov misshandel. Han har också erkänt att han sparkat Marcus Gabrielsen. En annan av männen dömdes till misshandel av Gabrielsens kamrat. Den tredje friades helt.

Men åklagaren yrkar alltså på att de tre männen alla ska dömas för mord. Eftersom de enligt henne kan anses ha agerat i samförstånd. De tre bör dömas till minst sex års fängelse.

Bedömdes separat
Men de tre männens advokater menar att var och en av de tre männens agerande ska bedömas separat. Precis som skedde i Tingsrätten.

– Man ska pröva varje länk i kedjan för sig. Först om varje länk håller kan man göra den samlade bedömningen av kedjan i dess helhet, säger Peter Lindquist som försvarar en av männen.

De båda rättegångarna har varit mycket uppmärksammade. I hovrätten trädde bland annat en kvinna fram och vittnade. Hon pekade ut två av de tre åtalade som skyldiga till dödsmisshandeln.

Men kvinnan misstänks ha ljugit i rätten och en förundersökning om mened har inletts.

Hovrättsförhandlingarna har dragit ut på tiden. Det är orsaken till att slutpläderingarna hölls på en söndag.

Den 17 februari kommer hovrättens dom mot de tre männen.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".