Förhörsledare torterade fånge till döds

En amerikansk förhörsledare dömdes i helgen av en militärdomstol i Colorado för att ha vållat en irakisk generals död.

Lewis Welshofer ledde förhören av den irakiske generalen Abid Hamid al-Mowhoush. Han blev irriterad över att fången inte svarade på frågor.

Welshofer utsatte generalen först för så kallad waterboarding, där man simulerar drunkning. Senare trädde Welshofer en sovsäck över fångens huvud, satte sig på hans överkropp och pressade handen över hans mun.

Dog av kvävning
General al-Mowhoush dog av kvävning på grund av sammanpressning av bröstkorgen, står det i Pentagons obduktionsprotokoll.

Åklagaren Tiernan Bolan ansåg att Welshofer torterat den irakiska generalen till döds och sa att han behandlat fången sämre än en hund.

Welshofer försvarade sig med att generalen misstänktes vara ledare för motståndet i staden Al Qaim vid den syriska gränsen och att information från honom kunde knäcka ryggen på motståndsrörelsen och rädda andra människors liv.

Förhörsmetoderna nödvändiga
Försvaret hävdade också att okonventionella förhörsmetoder var nödvändiga och stöddes av högre befäl. De sa också att kvävningen kan ha orsakats av att generalen hade hjärtproblem.

Efter sex timmars överläggning friade militärdomstolens jury i Fort Carson Welshofer från mord som kunnat ge livstids fängelse, men dömde honom för vållande till annans död.

På måndag meddelas straffets längd som kan bli högst tre år och tre månaders fängelse.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".