Thailändska separatister styr från Sverige

En av de väpnade separatistgrupper som är med i stridigheterna i södra Thailand styrs delvis ifrån Sverige. De två senaste åren har minst 1 000 människor dödats i de tre södra provinserna i Thailand, där separatister vill bilda ett eget land.

En av de största grupperna är Patani United Liberation organization, Pulo, som av den Thailändska regeringen anses som en terrorgrupp. I toppen av den finns den svenske medborgaren Kasturi Mahkota.

– Pulo har både militärer och politiker. Den senaste tiden har vi försökt dämpa militären och försökt ta oss upp på politiska arenor, säger Kasturi Mahkota.

Vad är det för mål ni vill nå?

– Målet är självklart självständighet för den södra delen av Thailand.

På Kasturi Mahkotas visitkort, som pryds med två egna flaggor och en örn, står titeln ”chef för utrikespolitiska avdelningen” och hans position inom Pulo är enligt honom själv hög.

Han säger också att självständighetskravet kan mildras till någon form av självstyre. Om det försöker nu Pulo få till en förhandling med den thailändska regeringen, kanske med hjälp av ett tredje land.

Lätt skaffa vapen
Men vid sidan av de politiska försöken fortsätter striderna som skördar människoliv nästan varje dag och utan omsvep berättar han villigt hur lätt det är att skaffa vapen.

– Det finns tillräckligt med vapen. Med den thailändska korruptionen kan vi köpa dem när som helst för bra priser, så det är inget problem, säger Kasturi Mahkota.

Konflikten handlar mer om etnisk tillhörighet än religion. På båda sidorna av gränsen mellan Thailand och Malaysia bor folkgruppen malayer, som ända in i början av 1900-talet bildade ett eget sultanat som Thailand sedan stegvis la under sig.

Massaker i moské
Sedan dess har det varit en konflikt i området. I början av 2004 trappades konflikten upp i samband med en blodig massaker i en moské, där den thailändska militären sköt ihjäl drygt hundra människor.

Den thailändska regeringen har listat Pulo som en terrorgrupp och Kasturi Mahkota våga själv inte besökta sitt gamla hemland.

– Det kan man säga, det är lite farligt, säger han.

Du skulle bli gripen om du kom dit?

– Det är självklart, tror jag.

Av den thailändska regeringen.

– Ja.

Har du fått några sådana propåer, så att du vet att det är så?

– Inte direkt, men indirekt, säger Kasturi Mahkota.

Den tidigare ledaren som fortfarande har en viktig roll i organisationen, även han svensk medborgare, har i utspel varnat för att om inte den thailändska regeringen lyssnar på kraven om självständighet så kan landets turistorter råka ut för samma sak som Bali.

Men sådana terrormetoder vill inte Kasturi Mahkota använda sig av. Men han tillägger att det kan finnas andra i Pulo som vill det.

– Vi kan inte acceptera att han uttalar sig på det sättet. Att bränna Phuket, att bränna Bangkok. Vi vill inte ha sådant, vi vill förhandla. Det här är beroende av den thailändska sidan också, säger Kasturi Mahkota.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".