Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bo Bylund.

Ams misslyckas med långtidsarbetslösa

Ams misslyckades med att nå sitt mål om att minska antalet långstidsarbetslösa ungdomar. Fortfarande är 3 500 ungdomar långstidsarbetslösa.

Ams hade förra året sju olika mål för sin verksamhet och av dem uppnåddes fem. Att minska antalet långtidsarbetslösa ungdomar var ett av de man inte lyckades med.

Skälet var enligt Ams-chefen Bo Bylund svag arbetsmarknad och att arbetsförmedlingarna inte hittat tillräckligt bra metoder för att få ungdomar i arbete.

– Vi måste naturligtvis lära av de län som har jobbat väldigt bra med ungdomar och se vad de har för metoder som andra län kan lära sig av. Vi får nu också nya möjligheter. Dels ökar efterfrågan på arbetskraft på arbetsmarknaden, dels får vi också nya verktyg från regeringen som kommer ungdomarna till del, säger Bo Bylund.

Fler långtidsinskrivna
Ett exempel på de här nya verktygen är 3 000 lärlingsplatser. Det andra missade målet är antalet långtidsinskrivna vuxna som blev drygt 37 000 istället för 36 000.

Det handlar om de som varit inskrivna på arbetsförmedlingen längre tid än två år, alltså de som har den allra svagaste ställningen på arbetsmarknaden. Men deras möjligheter kommer att förbättras nu på grund av de 20 000 plusjobben i år och nästa år. Men frågan är vad som händer sen.

– Förhoppningen är ju att plusjobben ska leda till andra jobb. Antingen på den arbetsplats där man är i kommunen eller staten, eller att man från att man har ett plusjobb kan söka sig ut till andra lediga jobb på arbetsmarknaden, så vår förhoppning är att så få som möjligt av de som får ett plusjobb ska komma tillbaka till oss när plusjobbet är slut.

Uppnådda mål
Bland de fem mål som uppnåtts hittar man att minst 85 procent av de arbetsgivare som anmäler lediga platser ska få tillräckligt med sökande i rimlig tid och att 70 procent av de som gått en arbetsmarknadspolitisk utbildning ska få jobb inom tre månader.

Men att inte ha klarat av samtliga mål är inget misslyckande tycker Ams-chefen.

– Man kan ju fråga sig, om vi hade uppfyllt alla sju, hade de varit tillräckligt utmanande? Jag tycker ändå att det här visar att vi har spänt bågen. Vi kommer inte ända fram, men i stort får man ändå vara nöjd, säger Bo Bylund.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".