Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Evo Morales svor presidenteden i Bolivia

Publicerat måndag 23 januari 2006 kl 06.20
Eva Morales som insvuren president i Bolivia.

En rörd Evo Morales, med tårar i ögonen, svor på söndagen presidenteden, som den förste indianen i Bolivias historia. Hans tal var ett löfte om förändringar i Che Guevaras anda, men hans första dag som president innehöll en rad överraskande försonande gester.

Elegantare än vanligt, men ändå informell i svart alpacakostym, vit skjorta, men utan slips och med vänster näve höjd, svor Evo Morales presidenteden.

Hans två timmar långa tal var en genomgång av de centrala punkterna från hans valkampanj, nationaliseringen av naturgasen och alla andra naturresurser, försvar av odlingen av coca-blad, men kamp mot narkotikahandeln och slut på den nyliberala ekonomiska modellen i Bolivia.

Lika viktigt var kanske hans tack till Thomas Schannon, George Busch sändebud och Vita husets ansvarige för Latinamerika.

USA-besök i lägenheten
Dagen innan hade Shannon, tillsammans med USA:s ambassadör i Boilivia, träffat Evo Morales under en dryg timme i hans modesta lägenhet. Vid mötet sa Schannon att det var dags att vända blad i relationerna mellan USA och Bolivia.

Evo Morales inbjöd i sin tur USA till en dialog om alla frågor, fram för allt om hur kampen mot narkotikahandeln kan föras, utan att för den skull bekämpa de bönder som odlar coca.

Chilensk närvaro
Evo Morales tackade också Chiles president Ricardo Lagos, den förste chilenske presidenten på över 50 år, som deltagit i en presidentinvigning i Bolivia.

Chile och Bolivia bröt sina diplomatiska relationer i början av 60-talet. Bakgrunden till det är Bolivias krav på en kustremsa vid havet, som man anser Chile, med orättfärdiga metoder, stal i samband med Stilla havs-kriget i slutet av 1800-talet.

Även Ricardo Lagos besökte Evo Morales i hans lägenhet. Tonfallet efter det mötet var, från bådas sida, fyllt av ny tillförsikt om att de historiska motsättningarna ska kunna lösas.

Så Evo Morales stora dag var inte bara en bekräftelse på en ny radikal politik i Bolivia, utan också uttryck för en betydligt öppnare attityd gentemot omvärlden än någon väntat, inte minst gentemot ”imperiet”, den term Evo Morales brukar använda när han talar om USA.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".