Svåra villkor i lägren.

Nya hem i ouppvärmda tält i Pakistan

I norra Pakistan kämpar hjälparbetare för att hålla tre miljoner hemlösa vid liv efter för jordbävningen i oktober. Trots snö och kyla tvingas många leva i tält utan uppvärmning.

Många i det här tältlägret i pakistanska Kashmir är i ett eländigt skick, både fysiskt och psykiskt. Det är kallt och fuktigt i tälten och dagarna är gråkalla och fyllda av grubbel om en osäker framtid.

Nätterna är värst, säger Shikila Bibi, vars by totalförstördes av jordbävningen.

– Det är så kallt på natten att det är omöjligt att sova. Det värsta är att jag inte vet hur länge vi måste leva så här, säger Shikila Bibi.

Runt omkring oss hostar smutsiga barn. Många oroliga föräldrar kommer fram och berättar om sjuka barn, barn med feber och lunginflammation.

Kalla nätter utan sömn
Shikila är 24 år gammal. I tältet halvligger hennes pappa Mohammad under en filt. Han blev förlamad vid jordbävningen. I ett hörn i tältet står en ny rullstol i leran.

– Den fick jag av en kanadensisk man, säger Mohammad tacksamt.

I Pakistan är det ovanligt att kvinnor jobbar, men Shikila säger att hon vill börja jobba för att hjälpa familjen, nu när pappa är förlamad.

Hoppas bli sömmerska
Men likt majoriteten av pakistanska kvinnor har hon inte fått lära sig läsa.

– Jag vet inte vem som skulle anställa mig, säger Skikila, som drömmer om att lära sig arbeta som sömmerska.

Biståndsarbetare i Pakistan säger att den internationella räddningsoperationen hittills hållit familjer som Shikilas vid liv.

Vintern har också hittills varit något mildare än vanligt. Hundratusentals människors liv hänger på att den massiva och dyrbara hjälpinsatsen fortsätter.

Nils Horner, Muzaffarabad
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".