"Skandiaaffärer är i hamn"

Skandiaaffären är i hamn och förankrad, det anser den sydafrikanska köparen Old Mutual.  Och från Sydafrika antyds nu att budtiden på Skandia inte förlängs mer utan kommer att avslutas på måndagen.

Den första uppgiften för Old Mutuals VD Jim Sutcliffe blir att kalla till en extrastämma för Skandias aktieägare, för att tillsätta Old Mutual-kandidater i styrelsen och göra sig av med motståndsfickorna i Skandia. Sedan kan han i lugn och ro köpa upp aktier tills OM når den magiska gränsen 75 procent som betyder 10 miljoner pund i skattelättnader.

En ett år lång utdragen affär är då över. Jim Sutcliffe säger till Business Times i Sydafrika, att han minns att han då frågade Skandias VD Hans-Erik Andersson om han skriftligt skulle visa sitt intresse för Skandia, och fick svaret; ja.

Då fanns det ingen ”turbo-plan” för Skandia att klara sig självt, utan dom tre alternativen som Skandia såg, var antingen bryta upp bolaget i delar, eller sälja sig till någon europeisk försäkringsjätte - eller låta sydafrikanska Old Mutual köpa Skandia. Och Skandias VD föredrog då ett köp av OM, enligt Sutcliffe.

Skandias aktie var då värd 32 kronor; OM erbjöd 44 kronor, men dom svenska aktieägarna krävde ett bud på 48 kronor. I förra veckan spräckte aktien 50 kronor på Londonbörsen.

De utländska ägarna i Skandia, som nu står för 72 procent av ägandet, har varit missnöjda med det svenska motståndet. Affären har setts som en språngbräda på framförallt London-börsen, för det är i Storbritannien som Skandia genererar 60 procent av sin vinst, och där det nya bolaget kan hitta nya affärsstrategier.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".