Skatteverket granskar uthyrd arbetskraft

I vår inleder Skattemyndigheten ett två år långt projekt för att komma åt den svarta arbetskraften inom näringslivet. Sökljuset riktas mot uthyrning av arbetskraft, mot både uthyrningsföretagen och deras kunder.

– Detta är oerhört viktigt eftersom vi i nuläget när det förekommer svart arbetskraft skapar en osund företagssektor där konkurrensen sker på olika villkor och där de seriösa arbetsgivarna i princip blir utslagna från marknaden, säger Lars Osihn, Skatteverkets huvudkontor i Solna och rikssamordnare av projektet.

60 miljarder kronor per år går staten miste om i skatteintäkter på grund av svartarbete. Men det ska det bli ändring på.

Uthyrningsföretagen granskas
Enligt vad Skatteverkets tidigare undersökningar visat, finns en stor del av den svarta arbetskraften där man hyr ut arbetskraft. Branscher där man ofta hyr personal i stället för att anställa är bygg-, åkeri-, restaurang- och städbranscherna.

– Det kan ofta vara ekonomisk brottslighet som innebär att man som företagare bedriver en verksamhet och sedan startar ett bemanningsföretag där man har arbetskraften som sedan tillhandahålls det egna företaget. För den arbetskraften som man hyr in betalar man inga arbetsgivaravgifter eller skatter. Det innebär i sin tur att när vi vid kontroll upptäcker dessa bemanningsföretag blir de medvetna om det och då försätts de i konkurs och vi får inte tag på några skatter och avgifter för den här personalen, säger Lars Osihn.

Hur Skatteverket ska granska uthyrningen av arbetskraft för att komma åt den brottsliga delen är inte bestämt ännu. Planerna smids under januari och februari.

Samarbete med andra kontor
Men det handlar om samarbete mellan skattekontoren i hela landet och samarbete med fack och arbetsgivare i olika branscher.

Lars Osihn berättar att man tidigare jobbat med insatser inom byggbranschen mot svartarbete tillsammans med just fack- och arbetsgivare och att det gav bra resultat.

Kanske finns det de som tror att den svarta arbetskraften till största del består av firmor som hyr ut utländsk personal, men så är det inte.

– Svart arbetskraft kan vara svensk och den kan vara utländsk. Det finns ingenting som säger att det ena är vanligare än det andra. Det är inte det viktigaste för oss utan det viktiga är att beskattning sker på lika villkor oavsett i vilket land man betalar skatt, säger Osihn.

Helst vill Lars Osihn och hans kollegor att deras åtgärder i form av information, som också ingår i projektet, ska leda till att fler företag gör rätt för sig från början.

Virve Hedenborg
virve.hedenborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".