Asylboende döms ut av inspektör

Migrationsverket hyr undermåliga lägenheter i Fagersta. Huset döms ut av Hyresgästföreningen. Men Migrationsverket tycker inte att huset bör rustas upp.

När hissen i sexvåningshuset i Fagersta fungerar fastnar den mellan två våningsplan. Här bor Luai Dervish och 60 andra asylsökande. I hans lägenhet var det så kallt att han satte brun tejp runt alla fönster. I ett hörn i vardagsrummet fungerar en elektrisk grill som värmekälla.

Dessutom tvingas de boende stå ut med mögliga madrasser, hål i dörrar och en källarvåning som ser ut att ha drabbats av en mindre jordbävning.

”Bland det värsta jag sett”
Karl-Bertil Eklund är inspektör på Hyresgästföreningen i Västerås.

– Det är åtskilliga tusen lägenheter och hus man har tittat på och besiktat. Det här var bland det värsta jag har sett. Vi har tvångsförvaltat många hus, men så här har det aldrig sett ut. Här måste ju Migrationsverket ställa krav.

Men Pia Fast, enhetschef på Migrationsverket i Fagersta tycker inte att bostäderna behöver vara jättefina.

– Jag tycker inte att man ska rusta det så att det blir sådär otroligt fint, tiptop, lyxigt. Därför att det är stor omsättning på folk, det är inte deras eget hem, de är kanske inte lika rädda om det som jag är om mitt hem.

De fel och brister som vi pratar om nu, när var det senast lagat?

– Det kan jag inte svara på. Jag vet inte. Man kan väl säga så här, att de asylsökande lagar mat på ett helt annat sätt än du och jag gör med långkok, och de bakar för det mesta sitt bröd själva och så vidare, säger Pia Fast.

Jan-Olov Wallin är verksamhetschef och ansvarig för Migrationsverkets hyresavtal.

– De lägenheter som vi hyr ska vara funktionella. Det ska vara normal boendestandard. De ska fungera i alla delar.

Men i det här fallet vill ju Migrationsverket själva inte att fastighetsägaren rustar upp husen?

– Det tycker jag låter konstigt. Våra asylsökande ska ha samma standard som andra boende.

Tänker du göra någonting nu?

– Jag kommer att följa upp och titta på vad som gäller kring den här fastigheten. Jag känner inte till det sedan tidigare.

Ska evakueras
Men enligt migrationsminister Barbro Holmberg är den boendestandard som de asylsökande i Fagersta har inte acceptabel, och boendet ska evakueras.

– Självklart är det så att människor som kommer till Sverige och söker asyl ska behandlas med respekt och man ska få ett värdigt och bra boende under den tid man väntar på besked om man ska stanna i Sverige eller inte, säger Barbro Holmberg.

Samtidigt understryker Barbro Holmberg att Migrationsverket stora problem att hitta bostäder och hyresvärdar som vill hyra ut åt asylsökande.

– Det jag försöker göra nu, det är att se till att vi också får alla kommuner och får privata hyresvärdar att faktiskt också hyra ut åt migrationsverket. Det är inte helt lätt, säger hon.

Lawen Mohtadi, P3 Front
lawen.mohtadi@sr.se

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".