Palestinierna tog över växthusen. Foto: Chister Fridén/SR

Bosättarnas växthus försörjer palestinier

Mellan fyra och femtusen palestinier jobbar nu i växthusen som de judiska bosättarna lämnade efter sig när de tvingades ut ur Gaza. Men det är svårt att få iväg skörden eftersom Israel fortfarande har kontroll över det mesta av varuexporten från Gaza.

– Det här är vårt stora problem och israelerna skyller alltid på säkerheten, säjer Yousef Abu Sultan på det palestinska företag som tagit över bosättarnas växthus.

Bekymret är att den gränsövergång som är avsedd för varutransporter mellan Gazaremsan och Israel ofta kan vara stängd eller ha neddragen kapacitet. Det innebär att grönsakerna, frukterna och bären från växthusen i Gaza kan fastna och värsta fall förstöras innan de når konsumenterna.

Kosher odling
Många judiska bosättare i Gaza försörjde sig på växthusodlingar, ofta mycket avancerade. Produkterna från Gaza var efterfrågade över hela världen eftersom mycket var kosher, alltså odlat enligt stränga judiska livsmedelsregler.

Innan Israel tvingade bosättarna att lämna Gaza köpte en grupp donatorer ungefär tre fjärdedelar av alla växthusen för över 100 miljoner kronor för att ge dem till palestinierna.

Växthusen plundrades
Men innan de nya ägarna tog över hann många växthus förstöras av palestinska plundrare som vällde in i bosättningarna efter det israeliska uttåget.

– Men vi hade en fördel, många hade jobbat för bosättarna i växthusen och visste precis vad som måste göras så vi kom snabbt igång. Och nu har mellan fyra och fem tusen palestinier jobb i växthusen, säger den palestinske växthusodlaren Mohammed elNaqa.

– Det här är mycket viktigt för oss. Vi pratar om mellan fyra och femtusen familjer som nu har försörjning. Det är ett stort framsteg i Gaza med över 50 procents arbetslöshet, och det är det största projektet i hela Gaza för tillfället, säger Yousef Abu Sultan.

Christer Fridén, Gaza
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".