Få unga politiker har haft vanliga jobb

Nästan alla under 30 år som kan komma in i riksdagen i höst har varit medlemmar i politiska ungdomsförbund i snitt i mer än tio år. Bara ett fåtal har haft vanliga jobb under en längre tid. Det visar en enkät till 24 av de 25 kandidater som står på valbar plats som Ekot gjort. Men enligt en statsvetare är det inget problem att politikerna inte har samma bakgrund och erfarenhet som sina väljare
Gå med i ett ungdomsförbund tidigt, studera på högskolan och jobba politiskt. Det är så man ska göra för att komma in i riksdagen enligt en enkät som Ekot gjort till 24 av de 25 som är 30 år eller yngre och står på en plats på listorna som innebär att de kommer in i riksdagen om resultatet i höstens val blir samma som förra valet. Måste engagera sig redan i högstadiet Genomgången visar att 23 av de 24 unga kandidaterna varit med i ett ungdomsförbund – i genomsnitt i tio år – vilket i praktiken innebär att man måste engagera sig i ett ungdomsförbund redan i högstadiet. Moderaten Martin Andreasson från Vänersborg är 24 år och varit aktiv i MUF sen sex år tillbaka och säger så här om ungdomsförbundens betydelse. – Med det valsystem vi har i dag är det ganska svårt att lyckas om man inte är med i något ungdomsförbund. – Alternativet skulle vara att man hade större inslag av personval, och det skulle jag tycka vara ganska så positivt. ''Man väljer sitt engagemang'' Socialdemokraten Louise Malmström är 30 år och från Norrköping. Hon har varit med i SSU sen 1986 - men hon tror inte att partierna utestänger de som inte varit med i ungdomsförbund. – Jag tror mer det har att göra med att när man är ung och engagerad så väljer man sitt engagemang någonstans, och man kanske hamnar i ett ungdomsförbund och så blir man kvar där, eller så hamnar man i till exempel Greenpeace eller Djurens rätt och blir kvar där. Bara tre av de 24 har inte studerat på högskolan - det ska jämföras med befolkningen i övrigt där ungefär 40 procent av 25-åringarna börjat högskolestudier. Bland kandidaterna är det alltså nästan 90 procent som börjat på högskolan. Få har jobbat längre tid 17 av 24 bor i hyresrätt, fyra i bostadsrätt och tre i villa. Varannan äger aktier och sju av 24 sparar i privat pensionssparande. Sju av de 24 som står på valbar plats har haft släktingar som varit aktiva på olika nivåer inom politiken. Det är svårt att säga något entydigt om deras bakgrund inom arbetslivet, men man kan konstatera att det är få som arbetat längre än något år med jobb utanför politiken och en tredjedel har inte haft något annat jobb än kortare sommarjobb. Moderaten Martin Andreasson har ingen annan arbetslivserfarenhet mer än att han jobbat som politisk pressekreterare och hemma på gården. – Jag kan inse att det är en svaghet, säger han, men jag tror jag kan göra ett bra jobb, just genom att vara ute och lyssna på vad människor tycker och tänker. Engagemang kräver mycket fritid Socialdemokraten Louise Malmström har jobbat som lärare och även inom hemtjänsten men är idag politisk sekreterare och säger så här om varför så många jobbat mer med politik än andra typer av arbeten: – Det är då man får tid att engagera sig och bli mer insatt i olika frågor, och då kanske man märks mer och vågar ta för sig mer.
Edvard Unsgaard, Ekot
Research: Inga-Lill Hagberg, Sveriges Radios valresarchgrupp

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista