Mandarin - inget enhetligt språk i Kina

De långvariga försöken i Kina att införa mandarin som enhetligt språk kommer aldrig att lyckas. Det konstaterar nu myndigheterna efter att i 50 år fört en sådan kampanj i sammanhållande syfte.

De kinesiska myndigheterna anser att mandarin nu talas av mer än hälften av landets 1,3 miljarder invånare, till största delen av så kallade Hankineser.

Fast vad som egentligen är rikskinesiska, mandarin, är diskutabelt. Politiskt brukar man säga att huvuddelen av befolkningen talar mandarin med stora dialektala skillnader. Många lingvister menar däremot att dialekterna i stor utsträckning är helt olika språk, som exempelvis kantonesiska.

Tusentals dialekter
Ett 80-tal språk, förutom hundratals, kanske tusentals dialekter, talas idag i Kina, främst av etniska minoritetsgrupper.

Med målet sedan 50 år att göra rikskinesiskan till allas har antalet radio- och tv-program på andra språk och på särpräglade dialekter av mandarin varit begränsade.

I Shanghai har invånarna uppmuntrats lära sig tala bättre mandarin inför världsutställningen 2010 för att undvika missförstånd bland besökare.

”Kina är alltför stort”
Men mer än 60–70 procent av befolkningen lär inte tala mandarin ens efter fortsatta kampanjer, enligt utbildningsministeriets Zhang Shipping.

Han säger till nyhetsbyrån Reuters att Kina är alltför stort med alltför många fattiga isolerade områden för att kunna samlas under ett gemensamt språk.

Anders Wennersten, Peking
anders.wennersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".