Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Bullret i skolan ska granskas

Publicerat måndag 23 januari 2006 kl 16.45
Större grupper - mer buller.

Arbetsmiljöverket ska granska bullret i skolmiljöer. Nästa vecka ska över 500 skolor, förskolor och fritids över hela landet inspekteras. Bakgrunden är de allt större problemen med höga ljudnivåer.

Enligt Arbetsmiljöverket upplever varannan förskolelärare och fritidspedagog problem med buller, vilket i sin tur leder till stress. För barnen kan den höga ljudnivån innebära koncentrationssvårigheter.

Åsa Hjorth jobbar som barnskötare på förskolan Blomgatan i Solna. Hon känner igen problemet.

– Vi måste hela tiden se till att dela upp barnen i små grupper för att sänka ljudnivån. Vissa dagar när vi inte har haft möjlighet att dela upp barnen kan jag känna när jag går hem att det susar i öronen, säger hon.

Datorer hjälper till
På Blomgatans förskola har man beställt ett slags signalljus som ska visa om ljudnivån är för hög. Tillsammans med ett datorprogram kan man sedan se när det låter för mycket.

Buller är ett växande problem på arbetsplatser som förskolor, fritids och skolor där bortemot 385 000 vuxna arbetar, de allra flesta kvinnor.

Utbildningen ser annorlunda ut
Enligt Bengt R Johansson, bullerexpert på Arbetsmiljöverket, finns det flera olika förklaringar till att ljudnivåerna ökar. En anledning är det nyare sättet att jobba på.

– I skolan har man väl i vissa fall lagt om verksamheten. Man kanske inte har katederledd undervisning som man hade tidigare, utan man har grupparbeten och så vidare. Det uppmuntrar till att man kommunicerar och då kanske lokalerna inte är anpassade för just den typen av verksamhet, säger han.

Efter verkets inspektioner får arbetsgivarna en kravlista på åtgärder och efter ett tag följer verket upp för att ser vad som genomförts och inte.

Ingen lär slippa anmärkning
Bengt R Johansson räknar inte med att någon av de arbetsplatser som besöks kommer att slippa anmärkningar helt.

För Mia Cedervall, som är arbetslagsledare på förskolan Blomgatan, är det glasklart vad som ligger bakom den ökande ljudnivån.

– Grupperna har blivit mycket större. Jag började inom barnomsorgen 1988 och då var det tolv barn på en avdelning och vi var fyra personal. Nu är det 17 till 20 barn i de flesta grupper och på det är vi tre personal, säger Mia Cedervall på förskolan Blomgatan i Solna.

Virve Hedenborg
virve.hedenborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".