Orhan Pamuk friades.

Åtal mot turkisk författare läggs ned

En turkisk domstol beslöt på måndagen att lägga ned åtalet mot författaren Orhan Pamuk, som var anklagad för att ha förtalat Turkiet. Beslutet välkomnades av EU, som förhandlar med Turkiet om ett eventuellt framtida medlemskap.

EU:s kommissionär för utvidgning, Olli Rehn, skyndade sig att hälsa beslutet som goda nyheter – inte bara för den förföljde författaren, utan också för yttrandefriheten i Turkiet.

Åtalet mot den världsberömde Orhan Pamuk kastade en mörk skugga över EU:s förhandlingar med Turkiet och målet sågs som ett avgörande prov på de turkiska myndigheternas vilja att värna om det fria ordet.

”Förtal av den turkiska identiteten”
Turkiets mest kände författare stod åtalad för att ha brutit mot den paragraf i strafflagen som förbjuder, som det heter, förtal av den turkiska identiteten.

Pamuk hade uttalat sig i en utländsk tidskrift om att en miljon armenier och trettiotusen kurder har dödats i Turkiet.

Massakern på armenier under första världskriget är ett ytterst känsligt ämne i Turkiet, där ordet folkmord är tabu i sammanhanget och inte heller konflikten med kurderna i slutet av 1900-talet har plats i det offentliga samtalet i Turkiet.

Förargar landets nationalister
Att åtalet mot Orhan Pamuk lades ned förargar landets inbitna nationalister, men underlättar för Turkiet i förhandlingarna med EU.

Men EU-kommissionären Olli Rehn påminner om att flera författare och intellektuella i Turkiet är åtalade för samma brott och att Turkiet med sin nuvarande strafflag inte lever upp till EU:s krav på yttrandefrihet.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".