Journalist nekar till att ha spelat polis

På måndagen hålls rättegången mot en journalist i Göteborg. Journalisten, som arbetar på tidningen Expressen, är åtalad för att utgivit sig för vara polis i samband med rapporteringen om kidnappningen av Fabian Bengtsson. Journalisten nekar till anklagelsen.

Åklagaren Carl Bergström menar att målet handlar om förtroendet för en hel yrkeskår.

– Den tredje statsmakten, alltså media, har ju en väsentlig uppgift att nå ut till medborgarna med väsentligheter. I vilket fall som helst är det ju nödvändigt att vi kan ha förtroende för pressen och veta att det de skriver är baserat, förhoppningsvis, på sanna källor, och att det inte är framplockat bedrägligt.

– Sedan finns det ju möjligheter till både grävande journalistik och wallraffande, men man får inte utge sig för att utöva myndighet genom att säga exempelvis att man är polis, säger Carl Bergström.

Föregivande av allmän ställning
Därför vill åklagaren att Expressenjournalisten ska dömas till dagsböter för brottet, som kallas för föregivande av allmän ställning. Det här är första gången som en journalist åtalas för det brottet.

Att intresset från journalistkollegor var stort märktes inte minst på att åhörarplatserna var fullsatta till följd av att arbetskamrater och redaktionsledning från Expressen och andra kollegor följde rättegången.

Journalisten sa under rättegången att han nog inte alla gånger under bevakningen av kidnappningen för ett år sedan presenterade sig med för- och efternamn och med att han jobbade som reporter på tidningen Expressen. När åklagaren frågade ut honom förnekade han däremot bestämt att han skulle ha utgett sig för att vara polis, trots att både bärgaren och polisen vittnade om detta i tingsrätten.

Har du sagt att du var från polisen?

– Nej.

Har du givit sken av att vara från polisen?

– Nej, jag har aldrig sagt att jag är från polisen, och jag har aldrig gett sken av att vara från polisen. Från min horisont har det varit självklart hela tiden att de jag har pratat med har uppfattat det som att jag är reporter.

Norsk polis vittnade
Bland annat ska journalisten ha ringt till den norske polisen i London, Frank Sandsund, som fungerar som nordisk sambandsman i London, och sagt att han jobbade som polis.

– Mitt på dagen fick jag ett samtal från en man som talade svenska. En kollega från Göteborg. Jag förstod det som att han var en poliskollega och att den jag talade med var polisman, berättade han i rätten.

Att ord står mot ord blev mycket tydligt i tingsrätten när det andra huvudvittnet hördes av åklagaren. Den bärgare som tidigare sagt att han kom ihåg namnet på den påstådda polisen mindes inte längre namnet när han beskrev telefonsamtalet när han frågades ut av åklagaren.

– Jag frågade ”är du från polisen”? Då var det ”ja”, och då sa jag att ”då kunde du väl ha sagt det med en gång”, berättar bärgaren.

Minns du idag om personen sa sitt namn?

– Nej.

Du minns inget namn idag om jag förstår dig rätt?

– Nej.

Du har i förhöret den 22 februari i fjol nämnt förnamnet?

– Ja, men idag kommer jag inte ihåg det, sa vittnet.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".