Förrädiska isar kräver kunskap.

Olyckor på isen allt vanligare

Antalet drunkningsolyckor på grund av tunna isar har mer än fördubblats det senaste året. I helgen hittades en sexårig flicka hittades död i en vak i Roslagen efter en skoterolycka, och just olyckorna med snöskotrar är ett problem säger Göran Olsson på Livräddningssällskapet.

– Generellt sett är det farligt att åka med den här typen av utrustning, i alla fall ute på havsisarna, kustisarna och så. Man ska vara väldigt duktig för att ge sig ut på isarna med en skoter, säger Göran Olsson.

Snöskoteråkning och långfärdsskridskor blir allt populärare. Men ökningen har också fört med sig att drunkningsolyckorna har ökat. Förra året dog 29 personer i isolyckor, 14 fler än året innan.

På sjön Orlången söder om Stockholm står Anders Tysk och förbereder skridskoloppet Vikingarännet som han är generalsekreterare för.

– Vi står här vid sjön Orlången, och det är en plogad bana, men med ett litet snötäcke på, säger Anders Tysk.

Vad betyder det för isen?

– Snön är ett stort varningstecken, framförallt snöhögar. Där kan isen tunna ut under snöhögen mot slutet av säsongen. Snön är varning! Många tycker att snö låter skönt och ger sig ut på skidor, men det är nästan tvärt om, faktiskt.

Anders Tysk berättar också att det är vissa ställen på isarna som är farligare än andra. Och där ska man vara försiktig.

– Det en vanlig människa som inte åker så mycket skridskor bör känna till, det är att det är dålig is oftast vid sund, över grund vid avlopp, uplopp och en massa sådana saker där vattnet rör sig. Där ska man alltid vara försiktig, även om det är stabil is.

Anders Forsberg
anders.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".