Milosevic förhörde själv sina vittnen.

Rättegången mot Milosevic återupptagen

Rättegången i Haag mot Serbiens före detta president, Slobodan Milosevic, har återupptagits efter ett sex veckors uppehåll. Milosevics begäran om att få resa till Ryssland för läkarvård har domstolen dock inte besvarat ännu.

Slobodan Milosevic såg blek men lugn ut när rättegången inleddes på måndagen. Den förre serbiska presidenten förhörde som vanligt själv sina vittnen. Milosevics framträdanden i rättegången har stora likheter med den trotsighet som Saddam Hussein visat i sin rättegång.

Det är fjärde året som rättegången pågår och den gäller folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Alla brott ska ha skett under krigen på Balkan under 1990-talet. Om Slobodan Milosevic fälls riskerar han livstids fängelse.

Försenats flera gånger
Rättegången har försenats otaliga gånger på grund av Slobodan Milosevics problem med hjärtat och högt blodtryck. Nu kräver Slobodan Milosevic att han ska få specialistläkarvård i Ryssland.

FN:s åklagare är rädda för att Milosevic inte kommer att komma tillbaka eftersom han som inte erkänt domstolen och kallat alla anklagelser mot honom för lögn.

Ryssland lämnar garantier
Ryssland säger att de garanterar att Milosevic kommer att komma tillbaka. Men åklagarna misstänker även att Milosevics fru, bror och barn bor i Ryssland och att det är därför han vill åka dit för vård.

Ännu har inte domstolen bestämt om Milosevic ska få åka till Ryssland. Enligt den gällande planen ska rättegången kunna avslutas i år.

Johanna Petersson
johanna.petersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".