Persson lovar bistånd.

Persson lovar ökat bistånd till Ukraina

Mitt i en djup ukrainsk politisk kris och en kris mellan Ukraina och Ryssland om naturgas anlände svenske statsministern Göran Persson på måndagen. Hans budskap till Ukraina är ökat bistånd och hjälp att satsa på förnyelsebar energi istället för olja och gas.

Utanför regeringsbyggnaden i Kiev skanderade demonstranter som kallar sig veteranerna från Majdan, självständighetstorget. Deras enda budskap är att gasavtalet med Ryssland bör rivas upp.

Göran Persson kommer mitt i en tumultartad situation till Ukraina.

– Det är internationell storpolitik just nu och jag ska vidare till Georgien i morgon det är inte annorlunda där, så det är väldigt dramatiskt. Å andra sidan, ska man resa någon gång så varför inte komma vid ett sådant tillfälle? säger statsminister Persson.

Det kan inte uppfattas som stöd för den ena sidan att du träffar Jusjtjenko?

– Nej, man träffar de som har det demokratiska mandatet, det är självklart. Att träffa Jusjtjenko, presidenten, som är en världspolitiker, är naturligtvis ingenting annat än en förmån, säger Göran Persson.

Det statsministern framförallt erbjuder Ukraina är fördubblat bistånd och stöd inom energisektorn att bryta beroendet av gas, olja och kol. Gör som Sverige satsa på biobränsle, föreslog Göran Persson.

Maria Persson Löfgren, Kiev
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".