Ford säger upp över 30 000 anställda

Biltillverkaren Ford ska lägga ned 14 fabriker och minska antalet anställda med 34 000 personer i Nordamerika fram till år 2012. Målet med nedskärningarna är att skapa lönsamhet i Fords förlusttyngda nordamerikanska verksamhet.

Bill Ford, grundaren Henry Fords barnbarnsbarn, meddelade på måndagen vid en presskonferens i Dearborn utanför Detroit att Ford stänger 14 fabriker i Nordamerika.

Mellan 25-30.000 bilarbetare får gå under de närmaste fem åren. Dessutom avskedas 4 000 tjänstemän redan nästa kvartal.

På efterkälken
1990 hade Ford 24 procent av den amerikanska bilmarknaden idag har man 17 procent. Den bistra sanningen är att Ford har för gamla modeller och ligger tekniskt efter särskilt de japanska konkurrenterna.

Fords problem förvärrades förra året då försäljningen av de lönsamma stadsjeeparna och små pick-uplastbilarna dök på grund av höjda bensinpriser.

Ford släppte på måndagen också sin redovisning för fjärde kvartalet. Vinsten räddas av finansverksamheten och av försäljningen av biluthyraren Hertz. Men man gör ingen vinst på biltillverkningen i Nordamerika.

Volvo en ljuspunkt
Ljuspunkten är Europa och Premier Automotive Group där Volvo personvagnar, Land Rover Jaguar och Aston Martin ingår som redovisar en blygsam vinst på 46 miljoner dollar jämfört med en förlust på 255 miljoner dollar fjärde kvartalet 2004.

Bill Fords reformprogram med namnet Vägen framåt innehåller satsning på gröna bilar, hybridteknik, alternativa bränslen och helt återvinningsbara bilar. Volvo får också en viktigare roll för att utveckla säkerhetstänkandet för kommande Ford-modeller, vilket redan skapat spänningar inom koncernen. Börsen reagerade positivt på Fords omstrukturering. Aktien som gått ner 40 procent de senaste året steg idag med 7 procent.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".