Strejk lamslår SAS-trafiken på Kastrup

Strejken bland piloterna på SAS i Danmark innebär att bolagets alla flygningar från Kastrup ställs in fram till midnatt, men även avgångar på tisdagen kan komma att påverkas. Flera tusen passagerare har redan berörts.

En av de drabbade resenärerna på Kastrup i Köpenhamn är Katarina Meland som skall flyga till Helsingfors.

– Jag hoppas verkligen det. Jag ska vara där i morgon bitti och hålla kurs för 20 personer så jag måste vara där.

Protest mot uppsägningar
Mellan 150 och 200 av SAS avgångar från Kastrup har ställts in på måndagen. Sent på eftermiddagen hade det danska pilotfacket inte lyckats övertala de vilt strejkande piloterna att återgå till arbetet. Bakgrunden till strejken är den senaste tidens förhandlingar om uppsägningar och strejken drabbade Kastrups flygplats värst.

– Den har dessvärre påverkat väldigt många, säger Jens Langergaard är presschef på SAS Danmark. Vi har ställt in nästan all trafik för vi vet dessvärre inte hur länge strejken kommer att pågå.

Det här kan fortsätta även i morgon?

– Det är det vi inte vet.

”Skadar SAS”
Strejken kom extra olyckligt efter helgens snökaos i Danmark med många inställda flyg och sammantaget skadar detta SAS, menar Jens Langergaard.

– Vi tappar i trovärdighet hos våra kunder, detta skadar SAS och det tar tid att bygga upp förtroende igen.

Ingvar Fransson och Eva Lindbom från Växjö står i kö för att boka om sitt flyg.

– Vi ska till Bali via Frankfurt och problemet är ju till Frankfurt. Just nu ser det väldigt mörkt ut men vi hoppas att det löser sig.

Om ni inte kommer till Frankfurt, vad händer då?

– Det ska vi försöka få svar på när vi kommer fram till disken här.

Det är många människor här, de delar ut vatten till er som står i kön.

– Då får vi något i oss i alla fall, men det var inte vad vi hade väntat precis. Inte när man ska till Bali, säger Ingvar Fransson och Eva Lindbom.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".