1 av 2
Professor Claes Lauritzen. Foto: Jan Andersson/SR.
2 av 2
Professor Claes Lauritzen med Bockstensmannens rekonstruerade skalle. Foto: Jan Andersson/SR.

Bockstensmannens skalle återskapad

På måndagskvällen genomfördes operationen på modellen av Bockstensmannens kranium med syfte att återskapa dess ursprungliga utseende från 1300-talet. Den två timmar långa operationen leddes av professor Claes Lauritzen vid Sahlgrenska universitetssjukhus i Göteborg.

– Vi ville åstadkomma en modell som man kan acceptera, som ser riktig ut i sina proportioner och tredimensionella förhållanden och det tycker jag att vi har gjort, säger Claes Lauritzen.

Claes Lauritzen har genom åren utfört över 1 000 operationer av missbildade kranier, och anses var en av världens ledande plastikkirurger, och då särskilt inom kraniofacial kirurgi.

Med hjälp av samma teknik som han vanligtvis använder sig av när han opererar missbildningar, använde han sig också av på måndagskvällen när han opererade på en plastmodell av Bockstensmannens kranium.

Två timmars operation
Genom små centimeterlånga, trekantiga sågar, delades dom skadade delarna på plastkraniet upp i bit efter bit. Till sist, efter två timmar, har bitarna flyttats någon centimeter, och satts ihop med metallband och små skruvar, med ståltråd och fogmassa. Bara några mindre justeringar på plastmodellen återstår.

– Det ser faktiskt helt naturligt ut. Sedan har vi vidgat ansiktet en aning och fått ner näsryggen lite. Och nu ska vi putsa.

Nu återstår bara slutfinishen av kraniet.

– Jag ska ge honom en lite snyggare näsa och sedan återstår att vidga hans näsöppning. Det gör vi så här med en fräs.

Mindre skalle än normalt
Att kraniet var ihoptryckt på ena sidan, förklarar Claes Lauritzen med att Bockstensmannen måste ha blivit mördat genom minst tre slag mot själva huvudet, ett kranium som är något mindre i storlek jämfört med vad människor har idag.

Plastkraniet kommer nu att överlämnas till en dock- och modellmakare som ska ta fram Bockstensmannens slutliga utseende.

Åsa Axberg är museilektor vid Varbergs museum, där Bockstensmannen ligger.

– Det är skönt att se honom återupprättad som en normal människa, även om vi bara har kraniet att titta på så ser det normalt ut.

Men det är mindre än ett vanligt kranium, vad säger det om den här mannen?

– Det är en ny frågeställning. Vad beror det på, var kom han ifrån? Jättespännande. Det skulle ställa nya frågor att ta det genom en sådan här process, säger museilektor Åsa Axberg.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".