Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blödarsjuka kräver ersättning av staten

Publicerat tisdag 24 januari 2006 kl 03.30

På 80-talet drabbades hundratals blödarsjuka av virussmitta genom sina läkemedel. Nu kräver Förbundet blödarsjuka i Sverige ersättning från staten till dem som skadats av läkemedlen.

Läkemedelsförsäkringen fungerar inte i det här fallet, säger Patrik Östberg som är ordförande i Förbundet blödarsjuka i Sverige.

– Med tanke på historien som har pågått i 20 års tid, där många av våra medlemmar som främst är smittade med hiv känner att de inte har blivit väl bemötta av försäkringen. Man har förhalat processen för att folk skulle avlida så att ingen ersättning från försäkringen skulle betalas ut. Det är den känslan man har. Därför tycker vi att säkerheten för en läkemedelsskada bör förstärkas på något sätt.

Skador efter lång tid
På 80-talet fick blödarsjuka personer läkemedel som tillverkats av mänskligt blod, och som inte renats tillräckligt. I Sverige smittades 104 blödarsjuka av hiv, och drygt 400 av hepatit C, kronisk leverinflammation, allvarliga sjukdomar med lång inkubationstid.

Under de 20 år som gått har Förbundet blödarsjuka sett många exempel på att läkemedelsförsäkringen, som ska hjälpa dem som skadas av sina läkemedel, är illa anpassad till att hjälpa de blödarsjuka eller deras efterlevande.

Deras skador, hiv och hepatit C, visar sig i många fall först efter lång tid, och många var inte medvetna om sin smitta i tid för att kunna få ersättning innan försäkringens preskriptionstid gick ut.

”Biverkningar får accepteras”
Många som smittades av sin medicin, fick nej till ersättning för läkemedelsskada, med motiveringen att de fick acceptera svåra, ja livsfarliga biverkningar, eftersom blödarsjukan ändå var livshotande.

– Blödarsjukan är en så pass allvarlig sjukdom så att du ska tåla en hepatit C till exempel. Det är så försäkringen säger.

Nu vill Föreningen Blödarsjuka att regeringen inrättar en läkemedelsombudsman och att staten höjer ersättningarna till blödarsjuka som fått hiv eller hepatit C av sina läkemedel eller till deras efterlevande. För ersättningen har varit godtycklig, säger Patrik Östberg.

– Man fick ett engångsbelopp och blev i princip ibland hotad att ta erbjudandet annars skulle man inte få någon ersättning. Och det var ganska låga belopp då.

Vem var det som hotade då?

– Det var försäkringen som skickade brev och sa att om du inte skriver på får du ingen ersättning. Många orkade inte kämpa utan skrev på, säger Patrik Östberg i Förbundet blödarsjuka i Sverige.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".