Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetsdomstolen tar upp ojämlik pension

Manliga anställda på försäkringskassorna runt om i landet får inte gå i pension lika tidigt som sina kvinnliga kollegor, som kan sluta redan när de fyller 60 år.

Diskrimineringen har uppmärksammats av Jämställdhetsombudsmannen och fackförbundet ST stämmer nu Arbetsgivarverket inför Arbetsdomstolen.

Bo Strömbrink jobbar på Försäkringskassan i Gävle. Han är en av dem som tycker att det är viktigt att få ett jämlikt avtal och har stora förhoppningar på Arbetsdomstolen.

– Oavsett vad det är för jämställdhet vi pratar om så ska det vara jämställt.

”Solklar diskriminering”
Om Bo Strömbrink hade varit kvinna då hade han kunnat gå i pension i september när han fyller 60 år, men nu är han man och då diskrimineras han av de gällande pensionsreglerna för försäkringskassans anställda. Ett solklart diskrimineringsfall enligt Jämställdhetsombudsmannen, Jämo.

Och det är såväl facket som arbetsgivaren, statliga Arbetsgivarverket, överens om.

Det finns ett nytt pensionsavtal som är jämlikt och som förhandlades fram redan 1991, men nu handlar det om vilka övergångsregler som ska gälla.

”Omförhandla kvinnornas pensionsålder”
Tvisten ligger i att arbetsgivaren vill lösa problemet genom att skriva ett nytt jämlikt övergångsavtal, där kvinnornas förmåner försämras, en förutsättning för att man ska ha råd enligt Arbetsgivarverkets förhandlingschef Nils Henrik Schager.

– Även om vi ska rätta till saker och ting så får vi inte dra på oss ökade kostnader utan vi måste se till att det här under alla förhållanden är kostnadsneutralt. Den stora frågan för oss är att få möjlighet att omförhandla de här väldigt låga pensionsåldrarna som de här 7 000 kvinnorna vid försäkringskassan har.

Men fackförbundet ST kan inte acceptera försämringarna för kvinnorna, som de ser som direkt knutna till kostnaderna för jämställdhet säger förbundets ordförande Anette Carnhede.

– Där ligger kärnpunkten för vår del, det är det som är så upprörande. För en gångs skull är det så att kvinnorna har en större förmån och då ska man göra precis tvärtom mot vad man normalt gör när det handlar om diskriminering utifrån kön.

Principen
I stämningen till Arbetsdomstolen anser facket att männen, i alla fall de som liksom Bo Strömbrink i Gävle är födda 1947 eller tidigare, ska kunna gå i pension vid 60 år om de vill. Det är inget bra avtal man får bara 65 procent av lönen. Men det handlar om principen säger Bo Strömbrink och att hans kvinnliga kollegor inte ska behöva betala för det.

– Skulle vi prata om pengar i vanliga fall när det gäller jämlikhetsfrågor då är vi ute och cyklar, säger Bo Strömbrink i Gävle.

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".