Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringens utnämningspolitik kritiseras

Publicerat tisdag 24 januari 2006 kl 05.00

En av Sveriges mest erfarna ambassadörer, Örjan Berner, är kritisk till regeringens sätt att utse ambassadörer, generaldirektörer, landshövdingar och andra högre tjänstemän. Han menar att proceduren är sluten jämfört med andra länder.

– Vi står oss ganska dåligt. Vi har en mindre transparent utnämningsprocedur än flera andra länder, exempelvis Storbritannien och Norge. Det handlar om att man måste öppna sökförfarandet så att det finns större möjligheter att söka höga poster, säger Berner, som är ordförande i Transparency International Sverige.

Regeringens utnämningspolitik har ofta kritiserats för att mer rekrytera efter partitillhörighet än kompetens – en annan kritik gäller att anställningsprocessen inte är öppen för insyn.

”Rekryteringen måste bli öppen”
Ett exempel på omdiskuterade utnämningar är att ambassadörsjobbet i Brasilien gick till socialdemokraten Margareta Winberg. Men Örjan Berner vill inte peka ut någon enskild person.

– Utnämning baserad på partitillhörighet är det rimligt att säga att, jovisst det har skett. Det kan vara så att regeringen har ansett att ett sådant kriterium inte är olämpligt om man vill få sin politik utförd snabbt och kraftfullt.

Organisationen Transparency International, som sedan drygt år har en svensk avdelning, anser att rekryteringen av topptjänstemän måste bli mer öppen, till exempel genom att annonsera ut jobben.

”Korruption”
Det är inte ofta en ambassadör eller före detta ambassadör öppet ifrågasätter regeringens utnämningspolitik. Örjan Berner, med lång internationell erfarenhet inom UD bland annat som ambassadör i Paris och Moskva, anser att frågan gäller om det här handlar om en slags korruption i vid bemärkelse.

– Vi tycker att man ska definiera begreppet korruption mycket brett. Det kan till exempel handla om missbruk av tjänsteställning för att gynna sådana som gynnar en själv eller ens parti, säger Örjan Berner, ordförande in organisationen Transparency International Sverige.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".