Lotterimyndighet vill stoppa idrottslotter

Lotteriinspektionen har hamnat i konflikt med idrottsklubbarna om de lottilott-automater som många idrottsklubbar har utställda i spelbutiker och bensinmackar. De är olagliga, hävdar Lotteriinspektionen.

– Pengarna går ju till vår ungdomsverksamhet och varje tusenlapp är viktigför dem, säger Lars Björk är ordförande i Björklöven, en av de klubbar som satsat på lottilott.

Vad tycker du om att Lotteriinspektionen säger att automaterna ska bort?

– När det här skrevs med Björklöven var det ju sagt att det var ett medlemslotteri och den tolkningen har vi följt men om den tolkningen är fel vår vi ändra oss.

20 ärenden
Tillsynsmyndigheten Lotteriinspektionen handlägger just nu 20 ärenden om just lottilott-automater. Medlet är att utdöma ”förelägganden” det vill säga att myndigheten säger åt spelbutiksägaren att ta bort automaterna och ibland kombinerar det med att också utdöma en straffavgift, ett vite. Man kan också helt enkelt göra en polisanmälan.

Det är företaget Jensigame som tillsammans med idrottsklubbarna ställer ut automaterna i kiosker, på bensinmackar och i spelbutiker.

”Inget tillstånd behövs”
Jens Göransson som äger företaget säger att det finns 200 automater i hela landet. Göransson säger att han stöder sig på lotterilagen och hävdar att det handlar om ett spel som bara är öppet för den som är medlem i idrottsföreningen. Därför är det inte olagligt. Därför behövs inget tillstånd, menar han.

Men Gunilla Lindberg, enhetschef på lotteriinspektionen håller inte med.

– Man får överhuvud taget inte ordna lotteri i form av automatspel för att tjäna pengar, antingen det är för allmänheten eller om det är i en förening som tillkommit för att anordna lotteri eller tjäna pengar överhuvud taget, säger Gunilla Lindberg, enhetschef på Lotteriinspektionen.

Tillägg:
Lotteriet Vinstdraget påpekar att kammarrätten i en dom slagit fast att Vinstdraget är ett lotteri och inte en spelautomat, och därmed inte är föremål för lotterinspektionens granskning.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".