De konservativas ledare, Stephen Harper.

De konservativa tar över i Kanada

Valresultatet i Kanada visar att det blir regeringsskifte i landet. När nästan alla rösterna i nyvalet är räknade har det konservativa partiet 125 av de 308 platserna i parlamentet. Det räcker dock inte till för att bilda en egen majoritetsregering.

Stephen Harper, de konservativas ledare, var mycket lycklig när han kom ut, tackade sina anhängare och konstaterade att Kanada hade röstat för förändring.

Strax innan Harper talade erkände sig förre premiärministern Paul Martin besegrad. Han meddelade samtidigt att han nu avgår som ledare för Kanadas liberala parti.

Stephen Harper har lovat att förbättra de frostiga relationerna till USA och Bushregeringen. Han har lovat skattesänkningar, minskade sociala välfärdsprogram och en större satsning på försvaret.

Men det kommer inte att bli ett helt enkelt jobb att ta över regeringsmakten. Man fick inte tillräckligt med röster för att kunna bilda en majoritetsregering, utan Kanada får en ny minoritetsregering.

De konservativa kommer därför att behöva söka stöd framför allt från det kanadensiska vänsterpartiet för att driva igenom sin politik.

Vissa bedömare gör redan på valnatten analysen att den nya konservativa regeringen kommer att få svårt att överleva sin fyraåriga mandatperiod, och att väljarna snart kommer att vara tvungna att gå och rösta i ännu ett nyval.

Sara Stenholm, Montreal
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".