Tåget störtade i en hundra meter djup ravin.

Minst 44 döda i tågolycka i Montenegro

Uppdaterad 12:24
En svår tågolycka inträffade på måndagen i Montenegro där ett fullsatt persontåg spårade ur och störtade ner i en ravin. Enligt den statliga televisionen dog minst 44 människor och över 180 skadades.

Efter tågkatastrofen i Montenegro har regeringen infört tre dagars landssorg och transportministern har erbjudit sig att avgå.

Katastrofen inträffade måndag eftermiddag vid fyratiden,  ungefär en och en halv mil utanför huvudstaden Podgorica. Det fullsatta persontåget var på väg från nordöstra Montenegro ner till kuststaden Bar i sydväst.

Tåget hade precis passerat en tunnel över floden Moraca när urspårningen skedde. Troligtvis på grund av ett bromsfel spårade tåget ur och fyra tågvagnar störtade ner i den nära etthundra meter djupa ravinen.

Den montenegrinska televisionen avbröt sina sändningar och rapporterade hela kvällen om tågtragedin. Räddningsarbetet försvårades av kölden och mörkret samt svårigheterna att transportera upp de drabbade från ravinen.

Tåget var fullsatt med omkring 300 passagerare och flera av de dödade var barn som varit på skidutflykt.

Montenegros president Filip Vujanovic och premiärministern Milo Djukanovic begav sig till olycksplatsen och kunde konstatera att tågkatastrofen är en av de värsta i det lilla landets historia.

I Montenegro finns bara 26 mil järnväg som krävde byggandet av 254 tunnlar och 234 broar. Att åka tåg i Montenegro är en svindlande vacker upplevelse men i värsta fall med inneboende tragedi.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".