Volvo PV klarar sig bra trots Fords kris

Ford tjänar pengar på sitt dotterbolag Volvo Personvagnar och den svenska bilindustrin klarar sig bra, trots Fords kris, i alla fall än så länge.

Volvo PV:s vinst blev förra året 3,5 miljarder kronor, det skriver Dagens Industri idag. Trots att vinsten mer än halverades jämfört med året innan så är Volvo fortfarande den lönsammaste delen av Fordkoncernen.

Biljätten Fords beslut att dra ner antalet anställda i Nordamerika med 25.000 till 30.000 och stänga 14 fabriker i USA, påverkar inte det svenska dotterbolaget Volvo PV, enligt bedömare.

Bilindustrianalytikern Matts Carlsson på Göteborg Management Institute tror att Ford kommer att öka samordningen och centralisera produktutvecklingen på sikt, men det kommer inte att få särskilt stora konsekvenser för antalet Volvoanställda, enligt hans bedömning.

Fords största problem är att man inte har anpassat sig efter kundernas krav på mindre och mer miljöanpassade bilar, anser Matts Carlsson.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".