Många tackar nej till anhörigvård

Många av de som vårdar sjuka anhöriga hemma tackar nej till det stöd som kommunerna beviljat, eftersom det inte är anpassat till familjernas behov. Det visar en ny rapport som Socialstyrelsen presenterar i dag, måndag.
Universitetsadjunkt Kerstin Wennberg har intervjuat 28 anhörigvårdare, främst makar till allvarligt sjuka eller funktionshindrade. Och trots att vårdarna själva ofta har dålig hälsa och svårt att orka med, så tackar de nej till hjälp sedan dom prövat på den. Hälften tackade till exempel nej till hemhjälp eller korttidsboende för den sjuke och en tredjedel avsade sig dagverksamhet. Orsaken är att stödet är anpassat mest efter vårdaren utan hänsyn till den sjukes behov. Det ges på fel tider eller är innehållslöst. Och det skulle bara behövas små individuella förändringar för att göra det bättre tror Kerstin Wennberg: – Det är inga stora förändringar. Det handlar om att anpassa efter parets vardagssituation. Tror du sådana insatser behöver kosta mer? –Jag tror inte de behöver kosta så mycket mer. Det är ett synsätt som behöver förändras; att man tänker på parets hela situation.
Anna Larsson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".