Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utpekade terrorgrupper stör inte svensk-thailändska relationer

Utrikesminister Laila Freivalds anser inte att relationerna med Thailand störs av att grupper som av thailändska myndigheter pekas ut som terroristorganisationer verkar från Sverige. Inte heller de pågående försöken från Sveriges sida att sälja
Jas-39 Gripen påverkas, säger utrikesministern, som just nu besöker Thailand.

– Frågan har inte tagits upp på det viset från thailändsk sida. Det har inte förekommit någonting i Sverige som gett oss anledning att reagera, utan det finns människor av alla de slag som i Sverige. Så länge de inte bedriver någon aktivitet som vi på något vi har anledning att reagera på så är det inte någon komplikation, säger Freivalds.

Många döda i konflikten
Den pågående konflikten i södra Thailand har skördat över 1000 människoliv sen den blossade upp på allvar för två år sen.

Våldet, som kan beskrivas som ett lågintensivt krig mellan militären och vad som tycks vara olika grupper med krav på någon form av självstyre för tre till huvudsak muslimska provinser i södra Thailand, har kopplingar till Sverige.

Separatistgrupp finns i Sverige
Som Ekot kunde berätta i går bor sedan många år företrädare för den separatistiska motståndsrörelsen Pulo, eller Pattanis Förenade Befrielseorganisation i Sverige, varifrån den politiska kampen förs.

I intervjun i går menade Pulos företrädare att en medling i konflikten med hjälp av ett tredje land kunde vara aktuellt.

Ingen medlarroll för Sverige
Men utrikesminister Laila Freivalds säger att det aldrig har kommit på tal att Sverige skulle kunna få den rollen utan hänvisar istället till en kommision som thailändarna tillsatt för att utröna orsakerna till den pågående konflikten.

– Det har inte varit aktuellt på något vis att någon över huvud taget ska medverka på något vis, utan thailändarna har ju hanterat situationen på sådant vis att de tillsatt en kommission, som ska arbeta med försoning för att skapa lugn, så det handlar inte om att någon utifrån har anledning att erbjuda sig någonting, säger Freivalds.

Michael Töpffer, Bangkok
utrikesdesk.eko@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".