CIA-plan landade i Sverige.

Osannolikt att CIA-flygningar var okända

Den rapport som presenterades på tisdagen innehåller inga bevis om att det finns eller funnits hemliga CIA-fängelser i flera EU-länder, men den slår fast att Europas regeringar inte kan ha varit omedvetna om att människor kidnappats och förts bort.

På tisdagen presenterade den schweiziske parlamentarikern Dick Marty sin undersökning om anklagelserna om hemliga CIA-fängelser i flera EU-länder för Europarådet i Strasbourg.

– Jag har inte funnit några nya bevis för att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har eller har haft hemliga fängelser för terrormisstänkta i Europa, sa Dick Marty.

Över 100 har förts bort de senaste åren
Men han slår fast att mer än ett hundra personer har kidnappats i Europa de senaste åren och förts bort. Hundratals CIA-chartrade flygplan har passerat genom åtskilliga Europeiska länder.

Det är högst osannolikt att Europas regeringar eller åtminstone deras underrättelsetjänster inte skulle ha känt till det, anser Marty. Det har bevisats och aldrig förnekats att personer har gripits i Europa och lämnats ut till länder där de utsatts för tortyr står det vidare i rapporten till Europarådet.

Dick Marty säger att dessa avslöjanden borde ha orsakat häftiga reaktioner och kategoriska fördömanden för åtskilliga månader sen i de EU-länder som anser sig vara långvariga demokratier som skyddar mänskliga rättigheter.

Journalister utsattes för påtryckningar
Istället säger Marty att han funnit många samverkande tecken som tyder på att CIA ostört och systematiskt kan föra misstänkta personer från Europa till länder där de riskerar tortyr.

Han konstaterade också att han fått många uppgifter om att journalister runt om i Europa utsatts för påtryckningar att inte skriva om detta.

Det är betecknande, säger Marty, att artikeln i Washington Post som avslöjade uppgifterna om att det skulle förekomma hemliga CIA-fängelser i Europa försvann mycket snabbt från tidnings webbsida.

”Undersökningen måste fortsätta”
Det är en första delundersökning som presenterats i Strasbourg på tisdagen och Europarådet konstaterar att undersökningen måste fortsätta. Fel har definitivt begåtts och sanningen måste fram.

Europas regeringar får kritik för att inte samarbeta tillräckligt villigt – många har inte svarat på Europarådets frågor.

Men utredaren Dick Marty sätter nu nytt hopp till de satellitbilder över Europa som blev klara igår men som kanske kan kasta nytt ljus över misstankarna om hemliga CIA-fängelser i Europa.

Kerstin Brostrand, Strasbourg
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".