AU:s nye ordförande, Denis Sassou-Nguesso.

Sudan får avstå ordförandeposten i AU

Sudan har tvingats avstå ordförandeposten i Afrikanska Unionen, AU. Istället blir det Kongo-Brazzaville som skall leda AU ett år framåt.

Till slut kunde de afrikanska ledarna enas om en kompromiss. Kongo-Brazzaville tar över ordförandeskapet i AU, Afrikanska Unionen.

Men det gällde också att rädda ansiktet på Sudan, som i och med valet tvingats avstå det roterande ledarskapet. Det gjordes genom att Sudan fick ett skriftligt löfte om ta över om ett år, vilket många anser bara är att skjuta problemet framför sig.

Unionen bildades för fyra år sedan
Afrikanska Unionen kom till för fyra år sedan, för att just främja demokrati och mänskliga rättigheter, att hindra konflikter mellan och i de 53 medlemsländerna och att främja tillväxt så att Afrika kan ta sig ur sitt djupa fattigdomshål.

Sudans kandidatur att leda unionen, var ett val mellan traditioner och mänskliga rättigheter. Och för många afrikanska ledare vägde traditionerna tyngre än ett underbetyg om mänskliga rättigheter.

Samma ledare som år efter år får underbetyg för sin respekt för mänskliga rättigheter.

Men för andra ledare, som också inser vad ryktet i omvärlden betyder när det gäller givarländer, Världsbanken och kontakter med EU och USA till exempel, så insåg de att Sudan skulle vara ett katastrofval.

Men ändå gällde det att balansera och behålla sammanhållningen i AU, och efter hårda ordväxlingar så nåddes dagens kompromiss som man kan se som oavgjort mellan falangerna.

Nye orföranden populär i väst
Den nye ordföranden, president Denis Sassou-Nguesso från Kongo-Brazzaville, kom till makten första gången i en militärkupp. Han avsattes senare, och var då en part i ett blodigt inbördeskrig, men valdes till president i ett tveksamt val för tre år sedan.

Ändå har han gott rykte i omvärlden, för att vara pragmatisk, med goda kontakter med Frankrike och USA, vilket kan beror på landets stora oljetillgångar. För samtidigt härjas Kongo-Brazzaville av rebellgrupper och rena banditgäng.

Nu, sista dagen på AU:s toppmöte kan det egentliga arbetet börja. Och bland resolutionerna som skall klubbas, så finns en rapport om brott mot mänskliga rättigheter begångna i Zimbabwe.

Det är första gången Zimbabwe riskerar att kritiseras i Afrika, och frågan är om det stannar i en kommittérapport, eller om det verkligen blir en kritisk resolution från Afrikas ledare.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".